Klaus Iohannis, în cazul azilelor groazei: „Rușine națională”. Replică atunci când a fost întrebat de demisia lui Marius Budăi

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 11 iulie, în Lituania, că ceea ce s-a petrecut în România cu azilele groazei „este o rușine națională” și a precizat că nu știe cine este vinovatul politic, însă a adăugat: „Sper ca cei în poziții să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

Cere măsuri dure, a împărțit vinovații

„Chestiunea cu așa-numitele azilele groazei este una foarte complicată. Și, dacă îmi permiteți să fac o afirmație, cred că este o rușine națională. Este o rușine națională. Și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”, a spus Klaus Iohannis, înaintea Summitului NATO de la Vilnius.

Șeful statului a adăugat că sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel.

„Sunt unii vinovați direct, cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care și-au căutat liniștea. Este foarte problematic. Aceste persoane trebuie identificate și sancționate conform legii. Dar mai sunt și alții”, a afirmat Iohannis, în prima reacție pe acest subiect.

Fără să dea nume, președintele a subliniat că „trebuie să fie găsiți toți vinovații, indiferent dacă vorbim despre o vinovăție în exercițiul funcției sau o vinovăție politică sau morală”.

„Cum putem să ne imaginăm ca funcționează aceste azile fără ca autoritățile de verificare și control să știe? Cine a știut și nu a acționat trebuie tras la răspundere. Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Trebuie trași la răspundere toți cei care au permis o astfel de grozăvie în România.

Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte”, a spus el.

”Nu știu dacă ministrul se face vinovat”

Întrebat apoi, concret, dacă ministrul muncii, Marius Budăi, ar trebui să demisioneze, șeful statului a răspuns: „Nu știu cine se face vinovat politic, asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziții să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

Bătrânii din trei azile din Ilfov au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană.

„Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

Pe 5 iulie, DIICOT a anunțat că 24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele din Voluntari, unde bătrânii erau ținuți în condiții inumane și abuzați.

Citește și

Marcel Ciolacu: „Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei”. Deciziile anunțate după ședință