--> -->

Klaus Iohannis despre atacurile Rusiei în Delta Dunării: ”Am primit răspunsuri concrete”. Mutarea Armatei Române

Klaus Iohannis a declarat azi, la reuniunea Comunității Politice Europene de la Granada, că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre reprezentă crime de război.

A precizat că România și NATO au luat măsuri pentru a proteja zona Deltei Dunării de dronele rătăcite pe teritoriul țării noastre.

Ce a făcut România

„Am discutat chestiunile legale de dronele care au căzut în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre. Am și primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete.

Bunăoară, SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO, suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrază la asta, deși lucrurile se mișcă.

Armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente nedorite. Oricum aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, pentru că acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.

România și cerealele ucrainene

Președintele a reiterat dorința României de a-și dubla capacitate de tranzit a cerealelor ucrainene prin Portul Constanța, însă precizează că nu poate să garanteze personal acest lucru.

„În ce privește tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de puțin peste 2 milioane de tone pe lună și avem într-adevăr ambiția să creștem. Nu pot să garantez eu, dar asta ne dorim, ca până la sfârșitul anului să ajunge la capacitatea de 4 milioane de tone de grâne pe lună.

Aceste chestiuni după părerea mea sunt foarte importante, evident pentru economia ucraineană, dar gândiți-vă și la statele care primesc aceste produse, multe sunt dependente de aceste produse”, a mai precizat Iohannis.

Citește și

Guvernul a aprobat controversata OUG privind jocurile de noroc. Detalii