Wave Resort

Kelemen Hunor despre premierul Ungariei: “Pentru România nu cred că se poate găsi un asemenea lider”

Kelemen Hunor, viceprim-ministru al României, a analizat prestația politică a premierului Ungariei, Viktor Orban, și a făcut o declarație cu tâlc. Mai exact, a spus: ”Pentru România nu cred că se poate găsi un lider precum el. Dacă am fi avut noi o altfel de personalitate, probabil ar fi fost deja la guvernare”.

Liderul UDMR a declarat în urmă cu aproape o lună că, în urma negocierilor purtate cu autoritățile maghiare, se poate ajunge la un acord cu Ungaria referitor la recunoașterea bilaterală a certificatelor de vaccinare.

În urmă cu câteva zile, a fost anunțat oficial că cetățenii români vaccinați vor putea să intre în Ungaria fără alte restricții.

”El (n.red Viktor Orban) are o viziune extrem de clară despre Ungaria și Europa. Nu este prima dată când spun că îl apreciez, nu am făcut niciun secret din asta.

Toată lumea spune că nu are dreptate la început, dar în cinci ani toată lumea spune că așa este. Nu cred că trebuie să facem o comparație între liderii politici din România și premierul Ungariei. Nu poți să compari premierul României cu cancelarul Germaniei, nu că nu ar fi capabil, dar…”, a mai declarat Hunor.

Guvernul maghiar derulează mai multe politici publice prin care încearcă recuperarea “naţiunii maghiare”. O reformă recentă a materiei predate în şcoli din Ungaria prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.

Oficialii guvernamentali maghiari utilizează de câţiva ani în mod constant această hartă. În 2018, România şi Slovenia au condamnat publicarea pe un site gestionat de guvernul condus de Viktor Orban o hartă reprezentând “Ungaria mare” din care statele vecine rup câte o bucată.

România este reprezentată ca luând Transilvania. În decembrie, Viktor Orban a stârnit furia premierului croat după ce a prezita o şedinţă cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spaţiul Ungariei istorice cuprindea şi bucăţi din actuala Croaţie.

Citește și

Florin Cîțu despre PNRR: “Vom construi 450 km de autostradă, vom face creşe, școli și spitale”