Kazanlâk, Festivalul Trandafirilor, Mormântul tracic și alte obiective turistice

Majoritatea românilor care merg în Bulgaria cunosc produsele pe bază de trandafir obținute în această țară, dar puțini știu că vecinii noștri sunt cel mai mare producător de ulei de trandafir din întreaga lume. Specia din care se poate rafina uleiul se numește Rosa Damascena (Tradafirul de Damasc), care a fost adus în Bulgaria din Siria de un judecător turc stabilit în Kazanlâk în secolul 13.

Festivalul Trandafirilor din Kazanlâk, în fiecare an la începutul lunii iulie

Orașul Kazanlâk este cunoscut în România datorită Festivalului Trandafirilor, care se organizează în fiecare an în prima săptămână a lunii iulie și are o tradiție din 1903. Festivalul atrage mii de turiști de pe întreg continentul datorită paradei costumelor populare și dansurilor tradiționale, a lanurilor de trandafiri, dar și a comercianților locali care vin să-și vândă produsele obținute din aceste flori acolo.

În timpul festivalului are loc Parada Florilor și Dansul Trandafirilor, unde fetele poartă coronițe de petale, port popular și coș pentru cules. Dansul lor este acompaniat de muzică tradițională iar la final este desemnată ”Regina Trandafir”.

Kazanlâk, orașul situat în Valea Trandafirilor

Kazanlâk este un oraș cu 69000 de locuitori, situat în centrul Bulgariei, la poalele Munților Balcani, între orașele Veliko Tarnovo și Stara Zagora, la 276 de kilometri de București, care pot fi parcurși în aproximativ 5 ore. Fără să vă abateți de la drum puteți opri să vizitați atât Veliko Târnovo, cât și Triavna, două destinații turistice importante pentru bulgari.

Este considerat centrul natural geografic al Bulgariei și climatul de aici este favorabil pentru culturile de trandafiri, mentă, levănțică, busuioc și gălbenele.

Mormântul tracic din Kazanlâk, obiectiv protejat UNESCO

Mormântul tracic este situat în Parcul Tyulbeto din Kazanlâk și este înscris în patrimoniul cultural UNESCO. Mormântul datează de la începutul secolului al IV-lea î.Hr. și a fost descoperit în anul 1944.

Mormântul tracic de la Kazanlâk este unic în lume datorită frescelor din perioada elenistică, fiind în cea mai bună stare de conservare din Bulgaria.

Mormântul regelui Roigos are formă de cupolă cu un coridor îngust și o cameră funerară circulară, cu picturi murale reprezentând ritualuri tracice, întreaga construcție dar și zidurile au rămas în forma originală.

Parcul Rosarium și Muzeul Trandafirilor

Parcul Rosarium a fost complet renovat în 2017 și este renumit datorită aleilor cu sute de soiuri de trandafiri, dar și Muzeul Trandafirilor, care se află aici. În prezent este amenajat cu spații de joacă pentru copii, piste de biciclete, spații pentru fitness, dar și acces gratuit la internet.

Aici se află și un monument memorial în cinstea tuturor bulgarilor căzuți în războaie. Acesta are o înălțime de 12 metri și a fost construit în 1934.

Muzeul Trandafirilor este deschis încă din anul 1967 și este unic în lume. Aici puteți vedea o colecție de obiecte, imagini și documente care atestă istoria cultivării trandafirilor de damasc în Bulgaria. De asemenea, puteți vedea tot felul de ustensile necesare pentru prelucrarea grădinilor de trandafiri, dar și pentru depozitarea și extragerea uleiului din aceste flori.

Strada pietonală Iskra

Este un fel de centru istoric al orașului Kazanlâk, acolo unde atât localnicii, cât și turiștii, merg și se plimbă în voie, fiind înțesată de cafenele, restaurante și tarabe cu suveniruri. În capătul acestei străzi este piața unde se organizează concerte. La celalalt capăt al străzii se află Muzeul de Istorie Iskra, fondat în 1901, cu peste 70.000 de exponate orginale. Lângă se află și Muzeul de artă modernă, pentru cei pasionați.

Cea mai veche distilerie funcțională poate fi vizitată

În satul Tarnichane, la doar 20 de minute distanță de Kazanlâk, se află distileria Enio Bonchev, cea mai veche distilerie funcțională din Bulgaria, construită în 1909.

Aici poate fi vizitată și fabrica unde se produc zilnic uleiuri esențiale de trandafir și lavandă, dar și ape florale. De asemenea, puteți afla lucruri interesante despre cultivarea Trandafirului de Damasc(Rosa Damascena) și Rosa Alba, procesul de distilare, dar și de ce uleiul de trandafir este atât de bun și de valoros, cum poate fi folosit efect are asupra corpului nostru. Aici se află și un muzeu, dar și un magazin de suveniruri. Pentru a vizita fabrica este bine să dați un email la adresa tourism@eniobonchev.com sau să sunați înainte la numărul de telefon +359 885 640 999

Citește și:

Lucruri interesante despre Bulgaria. Fraze utile dacă-ți petreci vacanța la vecini