Kato Xenia, mănăstirea unde simți Raiul pe pământ

La aproximativ 10 ore de mers cu mașina de București se află o mănăstire îngrijită de măicuțe românce unde te vei simți ca în Rai. Situată în vecinătatea orașului Almyros, mănăstirea adăpostește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Străina” (Panaghia Xenia) și o parte din Brâul Maicii Domnului. În acest loc se nevoiesc patru măicuțe românce care au grijă de mănăstire împreună cu încă cinci călugărițe din Grecia.

Cum pășești pe poarta mănăstirii te vei simți ca în Rai. Este situată pe un munte, iar de sus se vede Marea Mediterană, cu acea culoare turcuaz inconfundabilă. În orice anotimp ai merge este grădina este mereu aranjată, iar în când intri în cele două biserici pe care le adăpostește mănăstirea te vei simți eliberat de orice griji.

După rugăciunile din fața icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni multe lucruri care păreau imposibile s-au realizat. La fel și după atingerea Brâului Maicii Domnului, fiind singura mănăstire din lume în care femeile pot intra să se închine și să-l atingă. Cealaltă parte este la mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. De asemenea, credincioșii pot veni să se cazeze în chiliile mănăstirii în funcție de locurile disponibile, pot cumpăra produse naturale făcute acolo sau iconițe, brățări și alte obiecte sfințite de la magazinul mănăstirii.

Copii vor iubi acest loc pentru că măicuțele îngrijesc mai multe animale, printre care și căprioare.

Date de contact

Adresă: Almyros, 371 00, Greece

Număr de telefon: +30 697 830 4695

Mănăstirea este deschisă zilnic, iarna (noiembrie-aprilie) între orele 07.00-13.00 şi 16.00-18.00 și vara (mai-octombrie) între orele 07.00-14.00 și 17.00-20.00

Măicuțele încearcă să reconstruiască vechea mănăstire afectată de un cutremur în 1980

https://gogetfunding.com/panagia-xenia/

”Sfânta Mănăstire Kato Xenia (Străina de jos) închinată în cinstea Maicii Domnului se află în localitatea Almiros aproape de orașul Volos, în prefectura Magnesiei,Grecia. Biserica Mănastirii vechi a fost făcută in cinstea Sf. Ierarh Nicolae în anul 1300. În Mănăstirea noastră se află icoana făcatoare de minuni a Maicii Domnului numită Xenia (Străina).

Procesul ultimei sale renovări a fost finalizat în 1930.În anul 1962 a devenit loc de obște.Sfânta Mănăstire sărbătorește hramul la Odovania Adormirii Maicii Domnului pe 23 august, zi în care mulțimi de credincioși o vizitează pentru a se inchina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Străina, care, conform tradiției, a fost salvată încă din vremea iconoclastă.

După mărturia mai multor creștini, de aici și de peste hotare pot fi mărturia cea mai de preț pentru ajutorul grabnic pe care Maica Domnului a oferit-o și o oferă din plin fiecărui pelerin care o roagă cu durere sufletească și cu mare credință .

În plus, Mănăstirea găzduiește o raclă de argint care conține două bucăți mici din Sfântul Brâu al Maicii Domnului care au fost donate de Sfânta Mănăstire Vatopedu din Sfântul Munte Athos în 1522. Aceasta este o relicvă unică în Ortodoxie.

La 9 iulie 1980, un cutremur foarte puternic a transformat aproape întreaga provincie Almiros într-o masă amorfă de ruine. Mănăstirea Kato Xenia a fost și ea afectată in cea mai mare parte a ei.Doar zidurile exterioare au rămas într-o mare măsură pentru a aminti de vechea frumusețe a Mănăstirii. Maicile au fost salvate în ultimul moment printr-o minune a Maicii Domnului. Cutremurul a făcut însă mănăstirea nelocuibilă. Biserica principală a fost restaurată de autoritatea antichităților bizantine. După construirea noii Mănastirii aflată la 1 km mai jos de vechea mănastire dărâmată ,la 4 iunie 1990, comunitatea monahală, care timp de zece ani întregi a trăit într-o căsuță de lemn, s-a mutat în noua clădire.

În ceea ce privește problema restaurării vechii mănăstiri, s-au făcut eforturi mari pentru refacerea chiliilor în ultimii ani. Odată ce restaurarea va fi finalizată, clădirea va fi transformată în camere mici, oferind cazare pelerinilor. De asemenea, va exista o sală de muzeu dedicată istoriei ecleziastice și naționale moderne și o sală de conferințe.

Proiectul a început deja, iar aripa sudică a mănăstirii este aproape finalizată, în ciuda faptului că nici o autoritate națională nu a contribuit în vreun fel.

Întregul proiect este susținut financiar exclusiv de cuvioșii pelerini ai mănăstirii, care cred în harul Maicii Domnuli și simt prezența și ajutorul ei în mănăstire.

Din păcate, proiectul de restaurare riscă să fie anulat din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus care i-a împiedicat pe pelerini să viziteze Mănăstirea noastră.

Prin urmare, vă cerem cu umilință contribuția dvs., astfel încât proiectul de restaurare să fie finalizat. Credem cu tărie că Maica Domnului va lumina sufletele evlavioase pentru a contribui la proiect, care are ca unic scop să ofere pelerinilor cele mai bune servicii și continuarea lucrărilor desfășurate în Mănăstire, care nu este altceva decât mântuirea de suflete.

De asemenea, dorim să-i informăm pe credincioșii noștri donatori că ne pot trimite pomelnice, pentru sănătatea și pentru odihna sufletelor celor dragi, care vor fi pomenite zilnic în timpul Sfintei Liturghii și la Parclisele săvărșite în fața icoanei făcatoare de minuni Maica Domnului Străina și lângă Sf.Brâu.

Vă mulțumim”, este mesajul postat pe GoGetFunding.com.

Citește și:

Sărbătoare mare pe 2 februarie