--> -->

Joe Biden: ”Interzicem accesul Rusiei”

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit marți seara despre criza din Ucraina și a anunțat sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul în care Vladimir Putin a recunoscut două republici separatiste pe teritoriul Ucrainei.

Mai mult, Vladimir Putin a obținut permisiunea Parlamentului de a folosi armata rusă în regiunile separatiste din Ucraina.

”Sancțiunile vor fi și mai grave”

”Este începutul unei invazii a Ucrainei. Voi anunța sancțiuni mult mai ample decât am făcut-o în 2014. Dacă Rusia continuă cu aceste acțiuni, sancțiunile vor fi și mai grave.

Cine îi dă lui Putin dreptul de a declara noi așa numite țări din teritorii care aparțin vecinilor săi. Aceasta e o încălcare flagrantă a legilor internaționale și cere un răspuns ferm din partea comunității internaționale.

În ultimele luni, ne-am coordonat îndeaproape cu aliații noștri din NATO și partenerii din Europa și din întreaga lume pentru a pregăti un răspuns.

I-am spus-o lui Putin clar în urmă cu o lună că vom acționa împreună în momentul în care Rusia va acționa împotriva Ucrainei, iar Rusia a acționat, declarând aceste regiuni țări independente.

”Vom impune sancțiuni mari, trebuie să simtă și ei”

Blocăm 2 bănci mari: VEB și banca militară.

Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa. Rusia nu mai poate să strângă bani de pe piețe.

Mâine vom impune sancțiuni asupra elitei ruse și familiilor lor. Trebuie să simtă și ei sancțiunile. Rusia va plăti un preț și mai mare.

Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească.

Vom continua să furnizăm arme defensive Ucrainei.

Am autorizat azi noi mutări de trupe în statele baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Acestea sunt mișcări defensive, nu dorim să intrăm într-un conflict armat cu Rusia.

”E doar începutul invaziei Rusiei în Ucraina”

Vrem să transmitem totuși un mesaj inconfundabil: că Statele Unite, împreună cu aliații noștri, vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Și respectați angajamentele pe care le-am luat față de NATO.

Credem că Rusia e abia la începutul invaziei în Ucraina, chiar dacă sper să mă înșel, și nsper că Rusia a luat aceste decizii fără să vrea să atace Kievul.

Forțele Rusiei au rămas în Belarus ca să lovească in Nord, vasele rusești sunt amplasate pentru a lovi din Sud. Armata rusă a dus la graniță rezerve mari de sânge. Nu ai nevoie de sânge dacă nu vrei să pornești un război.

Acum că Putin a recunoscut așa-numitele republici independente, susține încă o dată o gravă încălcare a dreptului internațional.

Președintele Putin a cerut autorizare de la parlamentul rus pentru a folosit trupele militare în afara teritoriului rus, iar asta deschide calea unei provocări suplimentare.

Nici unul dintre noi nu se va lăsa păcălit: nu există justificare pentru acțiunile Rusiei. Doar Rusia va suporta consecințele.

”Vom judeca după acțiuni, nu după vorbe”

Administrația mea va apăra cetățenii de efectele economice ale sancțiunilor. Vom lua măsuri robuste.

Împreună cu marile companii petroliere, ne vom coordona un răspuns, astfel încât să asigurăm stabilitatea energetică pe piețele globale.

Ieri, lumea a auzit cum Putin a rescris istoria. A atacat dreptul Ucrainei de a exista. A amenințat explicit cu războiul dacă nu îi sunt îndeplinite condițiile. Nu există nici o îndoială că Rusia e agresorul.

Încă e timp pentru a evita războiul. Vom judeca Rusia după acțiunile sale, nu după vorbele sale. Orice face Rusia, suntem gata să răspundem cu unitate și claritate”, a transmis Joe Bidden, conform Antena 3.

Citește și

Băsescu: ”Rusia trebuie scoasă”