Zilele acestea, sute de mii de pelerini sunt așteptați la Iași să se închine la racla Sfintei Parascheva în cel mai mare pelerinaj anual din țară. ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat sâmbătă un mesaj oamenilor care ajung la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva.
„Se împlinesc anul acesta 380 de ani de la aducerea la Iaşi a binecuvântatelor moaşte ale Sfintei Parascheva. Cuvioasa noastră dragă şi sfântă ne-a ocrotit în suferinţă, ne-a mângâiat în durere, ne-a dăruit nenumărate bucurii adânci. Anul acesta, pelerinii vin la Iaşi şi pentru a-i mărturisi Sfintei Parascheva îngrijorarea lor cu privire la sănătatea proprie şi a celor dragi şi, pe căi neînţelese uneori de mintea noastră, Cuvioasa oferă răspuns, dăruieşte încredere şi binecuvintează.
Rugăciunea noastră către Sfânta Parascheva cuprinde şi suferinţa celor bolnavi din întreaga lume precum şi strădania ostenitorilor din spitale”, se arată în mesajul mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, adresat pelerinilor”, a fost mesajul ÎPS Teofan.
Slujbe doar în aer liber, culoare unice de intrare și de ieșire
Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă încă de vineri, 8 octombrie, de la ora 6:00 dimineața. Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei este și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.
Există un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde poate intra doar o persoană, la distanța una față de cealaltă. După ce trec de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii sunt obligați să poarte mască protectoare, iar cei care nu au li se oferă una de către voluntari.
De asemenea, de-a lungul traseului pelerinilor există dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini. Cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o fac tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate e intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar, credincioșii nu se pot opri să stea în Catedrală.
Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.În curtea Catedralei Mitropolitane iau, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.
Slujba de pe 14 octombrie începe la 9:30
În data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.
Citește și:
Liviu Dragnea face cronica crizei politice: ”A avut două obiective”