ÎPS Teodosie, sprijinit de Raed Arafat: ”Toată lumea este de acord”

ÎPS Teodosie criti dur procedurile legate de slujba de înmormântare, în contextul COVID-19: „Nu ne batem joc de omul care moare, ca să învieze.”

Teodosie declară că restricțiile cu privire la înmormântările persoanelor care au murit în urma infectării cu virusul Sars-CoV-2 răpesc demnitatea decedatului, una dintre virtuțile cu care se naște fiecare om.

„Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont. Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva. (…) Omul are o demnitate, chiar și după ce a murit.” a intervenit Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie la Antena 3.

Arhiepiscopul Tomisului nu este de acord ca autoritățile să intervină în săvârșirea unor tradiții vechi de peste 2.000 de ani și este dispus să li se adreseze direct chiar reprezentanţiilor oficiali ai statului.

„Personal, m-aș duce la domnul ministru și domnul prim-ministru și domnul președinte, trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea. Trebuie să vedem în cei ce ne cârmuiesc niște oameni care ne respectă, nu niște oameni care ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au respect și grijă de sufletele, de tradițiile și de istoria noastră”.

Acum un an, Tradiția Ortodoxă a fost subiectul altor controverse naționale, prin ideea de a implica forțele de ordine în împărţirea Sfintelor Paşti şi a Luminii Sfinte de la Ierusalim, sau în polemica legată de Lingurița euharistică, printre altele.

„Acestea sunt reguli ale credinței și ale tradiției noastre. Nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă!” a mai declarat ÎPS Teodosie.

În ceea ce privește protocolul actual în caz de deces din cauza COVID-19, Raed Arafat a declarat și el marți seară, la Antena 3, că românii ar putea reveni în curând la ritualul conform tradiției:

„Toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat și că această problemă a fost adusă la cunoștință premierului, de față cu reprezentanții cultelor. „Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a mai spus Arafat.

Citește și

Omagiu pentru Amza Pellea: ”Hobby-ul lui era viața, era cald ca o pâine-n țest”