ÎPS Teodosie înfruntă Guvernul: ”Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei?!”

Anul 2020 a dus la numeroase restricții pentru credincioșii creștini, chiar dacă Guvernul lui Ludovic Orban a dat înapoi în multe situații și a permis anumite lucruri românilor care nu au uitat drumul către biserică.

În continuare fără a avea dreptul la Sfânta Împărtășanie la comun, ortodocșii au fost lăsați și fără accesul la pelerinaje. Din aceste motive, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, anunță că va da statul în judecată pentru ridicare interdicției participării la pelerinaje. Este primul ierarh care ar curaj să înfrunte statul și care ia o astfel de poziție față de interferențele guvernamentale în spațiul privat al bisericilor.

”Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei?! Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo?

Eu cred că pot să ajungă toți românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională, și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 decembrie, de asemenea sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară.

Eu voi face toate demersurile. Vom merge chiar să ne susținem drepturile noastre de închinători, în instanță. Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care n-au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători. Trebuie să avem o sentință în sensul acesta, de mâine voi vorbi cu cei mai iscusiți juriști și care mă vor ajuta să avem sărbătoarea Sfântului Andrei”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Citește și

Părintele Constantin Necula: ”Limba română te apropie de creștinism”. Amintiri de suflet