ÎPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu. Avocat: „Face jocurile din interiorul BOR”

Avocata arhiepiscopul Tomisului, Irina Luminița Stanciu, a anunțat că îl dă în judecată pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pe care îl acuză că nu a respectat principiului prezumției de nevinovăție, informează G4media.

Avocata a cerut și cercetarea disciplinară a lui Bănescu în cadrul BOR

Irina Luminiţa Stanciu, avocata arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut acest anunţ, într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului. Reacţia avocatei vine după ce Vasile Bănescu a comentat cercetarea DNA în cazul ÎPS Teodosie.

„Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu în 18 ianuarie și afirmațiile făcute de acesta, au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție. Bănescu încalcă grav legea penală, încălcând principiul prezumției de nevinovăție.

El trebuie respectat astfel încât să ofere inculpatului o protecție sporită și împotriva măsurilor ce se iau, și împotriva abuzurilor și oprobiului public. E o cutumă legală.

Voi sesiza instanța civilă cu o acțiune având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva dlui Bănescu”, a spus avocata.

Ea a mai cerut și anchetarea disciplinară a lui Vasile Bănescu în cadrul forurilor Bisericii Ortodoxe Române.

„Domnul Bănescu folosește ocazia pentru o răzbunare personală. Domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul BOR și ar trebui declanșată o anchetă și o cercetare disciplinară în cadrul BOR”, a mai spus avocata.

Ce a afirmat Bănescu

Joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat după ce arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost audiat în dosarul instrumentat de DNA, în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă.

„Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită.

Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat Vasile Bănescu.

De ce e acuzat ÎPS Teodosie

La începutul lunii decembrie, DNA a anunțat că a început urmărirea penală faţă de ÎPS Teodosie pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Arhiepiscopul Tomisului a fost audiat joi, 18 ianuarie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, iar la ieșire acesta a declarat că nu i s-a mai adus „mai nimic” la cunoștință.

De-a lungul timpului, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a reacţionat critic la comportamentul şi afirmaţiile Arhiepiscopului Tomisului.

Citește și

Ce să faci când te sună un număr internațional necunoscut pe WhatsApp. E important de știut!