--> -->

ÎPS Teodosie, predică la Peștera Sfântului Andrei: ”Cine nu-și dorește viața viitoare, nu știe ce vrea!”

ÎPS Teodosie s-a ținut de cuvânt și a mers la Peștera Sfântului Apostol Andrei, cinstind un moment extraordinar pentru credincioșii ortodocși. A oferit și un cuvânt de învățătură după Sfânta Liturghie săvârșită la biserica mănăstirii Peștera Sfântul Apostol Andrei, unul cu multe pilde.

”În numele Tatălui, și-al Fiului, și-al Sfântului Duh, Amin! Ce să facă pentru a moșteni viața cea veșnică? Azi, Sfânta Evanghelie ne pune înainte o întâlnire a unui învățător de lege bogat, care a venit cu sinceritate la Mântuitor.

A fost cuviincios și L-a întrebat ce trebuie să facă pentru a moșteni viața veșnică. ”Păzești poruncile?”, a fost întrebat. ”Să nu ucizi, să nu furi, să nu depui mărturie mincinoasă, să nu minți pe tatăl și pe mama ta”. ”Toate acestea le-am păzit, ce-mi mai lipsește?”. Și Mântuitorul îi spune: ”Dacă vrei să fii desăvârșit, vinde tot ceea ce ai, apoi împarte săracilor și vino alături de mine”. Acela a plecat întristat când a aflat asta.

De aceea a zis Mântuitorul: ”Cât de greu este bogatului să pătrundă în Împărăția Cerurilor. Mai lesne îi este cămilei să treacă prin urechile acului decât bogatul să intre în Împărăția Cerurilor”. La Dumnezeu toate sunt cu putință. Toți cei ce se roagă și se lipesc de Dumnezeu, nu de bogății, aceia se pot mântui. (…)

Mâine, prăznuim pe Sf. Apostol Andrei, un om sărac, care trăia din prinderea peștilor. Când a fost chemat, a mers după Mântuitorul, a lăsat tot. Mântuitorul a fost sărac și el, a lucrat ca tâmplar până a intrat în misiunea sa. Pe apostoli nu i-a ales dintre nobili. Învățătura de sus trebuia să o dobândească aceștia. Dumnezeu l-a binecuvântat pe Sfântul Andrei.

Ne pregătim pentru mâine cu ceea ce ne spune Sfânta Evanghelie de azi. Mântuitorul i s-a adresat ca unui învățător și i-a arătat că legea pe care o știe el, nu e pentru a dobândi izbăvirea. Cei ce lasă tot dobândesc nu doar viața veșnică, dar și faptul că-L urmează pe Hristos. Trebuie să ne dorim viața, viața viitoare trebuie să fie dorința noastră cea mai fierbinte. Cine nu-și dorește viața viitoare, nu știe ce vrea! Înseamnă a trăi viața aceasta cu folos, cu nădejde, iar în viața viitoare vei avea roadele ostenelilor din viața aceasta.

Bogăția sufletească este superioară oricărei bogății firești, ți-aduce pace și lumină. Iată exemplul lui Alexandru Macedon. Nu i-a lipsit nimic, nu i-a stat nimic în cale, dar, cugetând la sfârșitul vieții sale, a lăsat urmașilor un testament: ”Când mă veți așeza în sicriu, să faceți două găuri, ca să-mi scoateți mâinile. Dar să mi le lăsați goale ca să înțelegea oricine că, oricât de bogat ar fi, nu pleacă decât cu mâinile goale în viața cealaltă”. Înțeleptul împărat a dat o frumoasă lecție celor ce l-au respectat ca un mare împărat, ca să-l respecte și ca înțelept.

Această pildă au dat-o mulți oameni bogați. Un om bogat avea un singur fiu. A devenit credincios și l-a întrebat pe fiul său: ”Ce vrei să-ți las ca bogăție? Vrei să-ți las bogăția sau pe Hristos?”. Iar fiul, dus pe la biserică, înțelept, a răspuns: ”Mai degrabă lasă-mi pe Hristos, decât o bogăție împovorătoare!”. Iar fiul a ajuns monah, în cele din urmă, după ce a dus o viață frumoasă și aspră, avea acum un temei de a spune celorlalți să se îngrijească de bogăția care rămâne, nu cea trecătoare.

Să avem averea sufletului, credința frumoasă și nealterată, dragostea lucrătoarea, să iubim pe Dumnezeu mai mult decât pe oricine, iar astfel nu-ți mai rămâne timpul pentru cele rele. Iubirea de Dumnezeu s-o căutăm și noi, fără ea nu putem ajunge la Dumnezeu. Dumnezeu îi primește la el pe cei ce L-au căutat și iubit. Amin”.

https://www.facebook.com/arhiepiscopiatomisului.ro/videos/142945763869458/

Citește și

”Bruiaj profesionist”?! Slujba de la Peștera Sfântului Andrei oficiată de ÎPS Teodosie nu poate fi transmisă live