Wave Resort

ÎPS Teodosie, acuzat de Patriarhul Daniel: ”O atitudine provocatoare, răzvrătire”

Iureș la nivel înalt în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Pe un ton dur, Patriarhul Daniel l-a criticat dur pe ÎPS Teodosie. Acesta a precizat că arhiepiscopul Tomisului a dat dovadă de o atitudine provocatoare, lipsă de tact pastoral și răzvrătire.

Avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit i-au fost refuzate arhiepisopului Tomisului de către conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, în scrisoarea oficială, prin care este informat de acest lucru, lui Teodosie i se aduc acuzații grave, scrie G4Media.

Cancelaria Sfântului Sinod ”din încredințarea” Patriarhului Daniel a fost cea care a trimis decizia. Aceasta conține și o analiză a comportamentului clericului.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a refuzat ridicarea rangului Arhiepiscopiei Tomisului la mitropolie. În scrisoarea oficială se subliniază că acest lucru este o ”ambiție” a lui ÎPS Teodosie. Pe data de 18 februarie 2021, acesta ceruse ridicarea în grad.

”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său,” este notat în scrisoare.

”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc,” se arată în decizia patriarhului Daniel.

De la începutul pandemiei, ÎPS Teodosie s-a făcut remarcat prin sfidarea regulilor impuse de autorități, dar a strâns în jurul său multă simpatie din partea creștinilor ortodocși care s-au văzut apărați în a continua datinile.

Citește și

ROMÂNI SPECIALI Avram Iancu se pregătește de un record fabulos