--> -->

Ion Iliescu, la aniversare: ”Mi-am asumat, dar n-am fost dictator”

Ion Iliescu a împlinit azi, pe 3 martie, vârsta de 91 de ani, iar mâine, soția sa, Nina, va împlini fix aceeași vârstă. Primul președinte al țării după Revoluția din 1989 își sărbătorește ziua de naștere acasă, discret, retras, alături de jumătatea sa.

Primul președinte al României libere spune că nu și-a dorit puterea după momentul decembrie 1989, dar nu a ezitat să-și asume această responsabilitate într-un moment dificil al țării.

Fostul lider politic a ținut să le explice adversarilor că nu a fost niciodată un dictator, așa cum aceștia i-au spus. Din contră, Iliescu a declarat că nici măcar nu a folosit puterea pe care a avut-o de-a lungul timpului pentru a face rău oamenilor.

”Cei care se așteptau la altceva nu mă cunosc. Nu mi-am dorit puterea, în 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate. Era normal să fiu primul care să respecte regulile la structurarea cărora lucrase.

Formal, suntem o țară cu toate instituțiile și mecanismele unei țări europene, membră a Uniunii Europene. În realitate, lucrurile sunt departe de a fi normale. Am fost și sunt conștient de faptul că acestea sunt marile noastre slăbiciuni, cele care ne împiedică să progresăm.

Nu știu să existe o soluție miraculoasă care să ne vindece de aceste păcate. Cred doar că libertatea de circulație și dreptul românilor de a munci în Europa vor permite, în timp, schimbarea profundă a României”, a spus Ion Iliescu.

””Somn uşor, somn uşor, v-aţi ales cu-n dictator!”, scandau adversarii mei politici, în marş prin Bucureşti, în 1991-1992. Ei bine, i-am dezamăgit! Nu am avut şi nu am calităţile necesare unui dictator, şi nici astfel de porniri. Nu m-a interesat puterea în sine şi nu am folosit puterea pe care am avut-o pentru a face rău sau în interes personal.

Puterea devine interesantă doar în momentul în care ai un proiect, şi ea devine un instrument pentru materializarea lui. Nimic nu corupe mai mult decât puterea. Şi trebuie să fii, din punct de vedere moral, extrem de puternic pentru a nu te lăsa corupt de putere.

Îmi place să cred că pe mine puterea nu m-a corupt. Mulţi au fost uimiţi de modul firesc în care s-a făcut transferul de putere în 1996, după ce domnul Emil Constantinescu a câştigat alegerile prezidenţiale. Cei care se aşteptau la altceva nu mă cunosc”, a mai adăugat Ion Iliescu.
Ion Iliescu și partea lui de adevăr

De altfel, Ion Iliescu spune că partea lui de adevăr nu este una pe placul tuturor. ”Mai ales că sunt unii care ne spun, de la înălțimea necunoașterii lor, ce am trăit noi și cum am trecut prin vremuri grele și contradictorii”, a notat fostul președinte.

”Cu generația mea, istoria nu a fost clementă, indiferent de care parte a baricadei ne-am aflat. Când ești prins în vârtej, nu poți sta cu brațele încrucișate, de dragul obiectivității. Trebuie să alegi. Eu am ales să fiu la stânga.

Viața mea nu a fost ușoară. Și nici diferită de aceea a majorității românilor. Am încercat să mă pun, cât de mult am putut, în slujba binelui public. Cei care mă cunosc pot judeca în ce măsură am reușit să fac asta”, nota acesta la lansarea cărții sale ”Destinul unui om de stânga”.

Citește și

Iulia Vântur, târâtă într-un proces pentru un teren. O primă decizie și motivarea sentinței