Iohannis: ”Români, nu vă temeți!”

A început războiul, Rusia a atacat Ucraina! NATO și SUA amenință cu un răspuns pe măsură, Germania și Franța merg pe aceeași linie.

Este război lângă România, dar Klaus Iohannis a ținut să emită un mesaj de susținere a Ucrainei și, oarecum, să-i liniștească pe concetățeni.

Bombardamente

Vladimir Putin a ordonat o intervenție militară a Rusiei în Ucraina. Focuri de armă și explozii auzite în mai multe orașe ucrainene, inclusiv lângă Kiev

Președintele Rusiei a dat startul unei operațiuni militare speciale în Donbas, a anunțat agențiile de știri de la Moscova, citate de Libertatea.

Scopul Rusiei, a spus liderul de la Kremlin, nu este cel de ocupare a Ucrainei, ci de ”demilitarizare și denazificare”.

”Rusia trebuie să suporte consecințele”

Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor prin intermediul social media, pe Facebook. Totodată, a criticat gestul făcut de Rusia!

”Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns”, a comentat președintele României.

Iohannis îi cere lui Putin să se oprească

În termeni diplomatici, Klaus Iohannis a făcut și el presiuni asupra lui Vladimir Putin, solicitând oprirea agresiunii.

”Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Solicit oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei! Totodată, fac un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor.

Îi asigur pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa.

Citește și

Diana Șoșoacă: ”Am fost în Lacul Lebedelor”