--> -->

Iohannis îi sacrifică pe Aurescu și Bode. Trei femei pe lista liberalilor

Bogdan Aurescu și Lucian Bode sunt numele importante care pot pierde garnitura viitorului guvern, au precizat surse din conducerea PNL pentru Libertatea.

Pe de altă parte, premierul Ciucă și-a luat angajamentul că partidul va propune trei femei pentru Palatul Victoria, în varianta în care UDMR iese de la guvernare.

Marcel Ciolacu nu-l place pe Virgil Popescu

Virgil Popescu va pierde Ministerul Energiei, care va fi alocat fostului ministru al Cercetării, Sebastian Burduja, au declarat pentru Libertatea surse din conducerea PNL. Acestea au precizat că Virgil Popescu nu este agreat de viitorul premier, Marcel Ciolacu.

În schimb, liderul PSD a lăudat în mai multe rânduri activitatea lui Marcel Boloș în fruntea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Cum ministerul revine PSD la rocadă, liberalii îl vor propune pe Boloș la Finanțe, susțin sursele citate.

Pentru Ministerul Justiției este vehiculat numele lui Bogdan Mateescu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Negocierile din PNL pentru formarea viitorului Guvern arată câteva nume surprize care sunt cotate cu șanse să ajungă la Palatul Victoria, potrivit unor oficiali ai liberalilor, care au discutat cu Libertatea confidențial.

Decizia finală urmează să fie luată, marți, în Biroul Politic Național. Forul de conducere se va reuni de la ora 16.00, la Palatul Parlamentului. Până atunci se poartă negocieri intense în interiorul partidului.

Dacă în decembrie 2021 liberalii nu au propus nicio femeie în guvernul Ciucă, lucrurile stau diferit în acest moment. Liderul PNL și-a luat angajamentul ca trei femei să reprezinte partidul în Cabinetul Ciolacu, dacă UDMR iese de la guvernare.

Luminița Odobescu, susținută de Iohannis la Ministerul de Externe

O surpriză o reprezintă potențiala nominalizare a Luminiței Odobescu, consilier prezidențial, pentru Ministerul de Externe. Doctor în relații economice internaționale, Odobescu este diplomat de carieră și a fost numită la Palatul Cotroceni în noiembrie 2021. Ea îl va înlocui pe Bogdan Aurescu în fruntea Ministerului de Externe, susțin surse din conducerea PNL.

Decizia, spun sursele citate, i-a aparținut lui Klaus Iohannis. Tot președintele a fost cel care l-a susținut pe Bogdan Aurescu pentru a prelua Ministerul de Externe în guvernele conduse de liberali.

Raluca Turcan, la Cultură

Raluca Turcan e favorită pentru Ministerul Culturii, potrivit surselor din conducerea PNL. Ministerul a fost cedat de PSD, iar actualul ministru Lucian Romașcanu urmează să devină liderul grupului social-democrat din Senat.

Turcan a făcut parte din guvernul Cîțu în calitate de ministru al muncii și a fost vicepremier în guvernul Orban. Ea conduce organizația PNL Sibiu.

Ligia Deca, fost consilier prezidențial, își va menține poziția la Ministerul Educației. Numirea sa în guvern i se datorează tot președintelui Klaus Iohannis, susțin surse liberale.

Ea a fost responsabilă ca proiectul președintelui „România Educată” să treacă de Parlament.

Predoiu se mută la Interne

Cătălin Predoiu e vizat ca să-l înlocuiască pe Lucian Bode la Ministerul de Interne, susțin surse de la vârful PNL, care consideră mișcarea “probabilă”. Bode a transmis în partid că încearcă să obțină un vot în cadrul Biroului Politic Național, dar semnalul venit de la Palatul Cotroceni este ca niciun prim-vicepreședinte și secretarul general să nu facă parte din guvern.

Klaus Iohannis le-a cerut lui Nicolae Ciucă și celorlalți lideri să se ocupe de revitalizarea PNL înainte de campaniile electorale din 2024. Predoiu a avut ca argument de partea sa că a reușit să ridice MCV în toamna anului trecut și poate negocia mai bine dosarul Schengen.

Cu ce vine nou PSD

Potrivit surselor Libertatea, PSD va aduce trei nume noi în viitorul Guvern: Radu Oprea – Economie, Bogdan Ivan – Digitalizare și Florin Barbu – Agricultură. Cei care pleacă sunt Florin Spătaru, Petre Daea și Lucian Romașcanu.

Miniștrii care își vor păstra portofoliile sunt: Marius Budăi – Muncă, Gabriela Firea – Familie, Angel Tîlvăr – Armată, Sorin Grindeanu – Transporturi și Alexandru Rafila – Sănătate.

Citește și

Cât timp mai sunt valabile polițele de asigurare Euroins. Data până la care mai pot circula șoferii cu ele