--> -->

Iohannis, după discuția cu Biden: ”Trebuie”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, vineri, la o nouă serie de întâlniri cu liderii occidentali, având în vedere animozitățile dintre Rusia și Ucraina.

În această dimineață, presa de stat de la Moscova a acuzat că Ucraina a lansat un obuz în zona Rostov.

Discuțiile sunt foarte încordate, părțile acuzându-se reciproc și căutând, parcă, orice motiv pentru a declanșa un atac.

După participarea la consultările găzduite de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Bidden, Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter.

”Să ne arătăm unitatea”

”Trebuie să ne arătăm unitatea şi să continuăm să consolidăm capacităţile de descurajare şi de apărare ale NATO pe Flancul Estic”, a scris Klaus Iohannis.

Administraţia Prezidenţială a transmis ulterior detalii într-un comunicat de presă: ”Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul intensificării acțiunilor provocatoare ale Federației Ruse, dublate de o retorică tot mai intensă în scopul dezinformării și intimidării.

Președintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la o nouă serie de întâlniri cu liderii occidentali, la invitația președintelui SUA Joe Biden.

”Liderii au analizat, cu acest prilej, cele mai recente informații din teren și pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare de către Rusia.

În intervenția sa, Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice în aceste momente critice pentru întreaga comunitate euroatlantică”, a transmis Administrația Prezidențială.

”România e pregătită”

”Președintele României a evidențiat necesitatea finalizării pachetului cuprinzător de sancțiuni și a transmiterii unor mesaje foarte clare privind hotărârea utilizării prompte a acestora în cazul deteriorării situației.

(…) De asemenea, președintele României a accentuat necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare, în mod unitar și coerent, pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, mai ales în sudul Flancului Estic.

A subliniat că o astfel de abordare este singura în măsură să contribuie la menținerea stabilității regionale, precum și la securitatea Alianței în ansamblul său, respectiv a tuturor cetățenilor din statele aliate.

În acest context, a reiterat aprecierea pentru solidaritatea arătată de liderii prezenți pentru securitatea României și a cetățenilor săi.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, că obiectivul strategic al asigurării consolidării posturii de apărare pe Flancul Estic trebuie să fie unul pe termen mediu și lung, fiind parte a viziunii României asupra securității în perspectivă mai largă.

Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a decide în mod liber asupra politicii sale externe.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a precizat că România este pregătită să gestioneze toate implicațiile actualei crize”, se mai arată pe site-ul Administrației Prezidențiale, citat de Fanatik. .

Citește și

Mihai Chirica: ”Coadă de pețitori la mine”