--> -->

Iohannis după ce Putin a anunțat anexarea celor 4 regiuni ucrainene: ”Niciodată”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat imediat după finalul discursului în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat anexarea celor patru regiuni ucrainene.

În mesajele transmise pe Twitter, Klaus Iohannis a subliniat că România nu va recunoaște niciodată referendumurile organizate de Rusia în cele patru regiuni din Ucraina.

Klaus Iohannis a folosit mesajul transmis și la vârful UE

”Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. UE, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată “referendumurile” ilegale organizate de Uniunea Europeană, care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să respingă această anexare ilegală. Astăzi m-am alăturat celorlalți membri ai #EUCO pentru a adopta o Declarație comună de respingere fermă și condamnare fără echivoc a anexării ilegale de către RU a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson”, a transmis Klaus Iohannis pe Twitter.

În declarația membrilor Consiliului European a fost respinsă și condamnată cu fermitate anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene.

Atacuri și contraatacuri

Reprezentanții Uniunii Europene au precizat că prin subminarea deliberată a ordinii internaționale și prin încălcarea drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, Rusia pune în pericol securitatea globală.

De asemenea, oficialii de la Bruxelles au reiterat că nu vor recunoaște niciodată referendumurile ilegale. Mai-marii UE au completat că Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Potrivit comunicatului de presă remis pe consilium.europa.eu, rezultatele referendumurilor au fost lor falsificate și sunt ilegale. Conform sursei citate, decizii sunt nule și nu pot produce niciun fel de efect juridic.

Astfel, Uninunea Europeană a lansat un apel la toate statele și organizațiile internaționale pentru a respinge fără anexarea ilegală oficializată vineri de Rusia. În același context, s-a arătat că Uniunea Europeană rămâne alături de Ucraina și de poporul său, indiferent de amenințările Rusiei.

În discursul în care a anunțat anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, Vladimir Putin a lansat un atac dur la adresa SUA și a Occidentului.

Citește și

Alexandru Rafila: câte milioane de euro pierde România pentru vaccinurile anti-COVID cumpărate inutil