--> -->

Iohannis după atacul Rusiei asupra portului Reni de la Dunăre: „Riscuri serioase”

Atacul Rusiei asupra portului ucrainean Reni, aflat la circa zece kilometri de Galați, afectează tranzitul de cereale din Ucraina și astfel securitatea alimentară globală, a transmis președintele Klaus Iohannis într-o reacție de condamnare a atacului rusesc din timpul nopții.

Care a fost reacția premierului Marcel Ciolacu: „Apel la Federația Rusă”

„Condamn cu fermitate recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de la #Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră.

De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a transmis Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter.

O reacție a venit și de la premierul Marcel Ciolacu care a condamnat atacul și „a făcut apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”.

„Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”, a transmis premierul într-un comunicat de presă al Guvernului.

Astfel de atacuri sunt o dovadă a „intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale”.

Atacul asupra portului Reni

Dronele rusești au atacat infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre în cursul nopții, vizând stocurile de cereale ucrainene, a anunțat armata ucraineană. Atacul a fost efectuat de drone Shahed, de fabricație iraniană, și a durat 4 ore, a postat Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei.

Portul de la Reni se află la circa 10 km de Galați și la doar 5 km de Giurgiulești, localitate din Republica Moldova, la granița cu România și cu Ucraina. Potrivit șefului comunității din Reni, Igor Plekhov, trei depozite de cereale au fost distruse.

Unda exploziei a deteriorat ferestrele clădirilor și structurilor de la întreprindere. Au existat incendii localizate care au fost stinse cu promptitudine, a declarat Plekhov.

Citește și

Viktor Orban, discurs la Tabăra de vară de la Tușnad: „Europa e ca un campion de box în vârstă”