Iohannis anunță restricții. Dar exclude Starea de Urgență

Președintele Klaus Iohannis este tot mai îngrijorat de bilanțul în creștere legat de infecțiile cu noul Coronavirus din România. Și în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 3000 de cazuri de Covid-19. Iohannis a vizitat azi Institutul Național de Sănătate Publică. Iată principalele declarații ale Președintelui:

“Nu intenționez să revenim la starea de urgență.

Vor fi restricționate mai mult întrunirile. E posibil ca nunțile, botezurile să fie restricționate.

Vom avea mai multe discuții despre unde și purtăm masca. Eu recomand să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă.

Nu trebuie să intrăm în panică, dar să fim conștienți că suntem într-o situație de sănătate publică deosebit de gravă. Dacă vrem să avem o viață apropiată de normal, trebuie să respectăm câteva norme: distanța, mască, igienă, evitarea a aglomerărilor.

Despre restricții am vorbit destul de mult. Descentralizarea deciziei a fost un lucru bun, dar e nevoie de mai multă clarificare. Am convenit să se lucreze la o metodologie care permite luare unor decizii mai rapide, mai eficiente și mai corelate cu situația din fiecare localitate.

Astfel vom putea să evităm restricții prea dure.

Noi vom face tot ce trebuie făcut pentru a preveni intrarea în stare critică a sistemului spitalicesc. E nevoie de soluții concrete, inovative. Acolo unde secția de ATI se poate extinde, se va face acest lucru.

Nu vreau să ajungem la situații care au existat, că s-au instalat paturi ATI dar nu a existat personal. Măsurile trebuie luate cu cap acolo unde există specialiști, medici, resurse umană. Resursa materială se realizează cel mai ușor.

Îmi exprim recunoștința întregului personal medical.

Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Nu trebuie să exagerăm aceste măsuri restrictive. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe.

Măsurile nu trebuie să fie exagerate.”

Citește și

Ce școli se închid de luni în Capitală. Ce va urma