Wave Resort

Ioana Mihăilă: ”Există diferențe de până la 500 de cazuri pe spital”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a prezentat, azi, raportul privind decesele de COVID-19, o chestiune extrem de arzătoare care a fost lansată în spațiul public de predecesorul acesteia în Sănătate, Vlad Voiculescu. Mai ales că aceasta a fost una dintre cauzele îndepărtării lui Voiculescu din funcția pe care o ocupa.

Noul oficial al Executivului a anunțat că s-au constatat diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platformele de raportare. Acestea au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale.

”La finalul lui aprilie 2020, s-au constituit platformele de raportare Corona Forms și alerte MS. Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice – MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID.

Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri. Istoricul celor 2 platforme – CoronaForm include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP. Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte informații.

Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz. Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms.

În anul 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat și 3.500 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma alerte MS s-au raportat 26.106 decese. De asemenea, în anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese.

Comisia a analizat datele de la spitale și a detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme.

Organizarea raportării variază. Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Miercuri seara, ministrul în exercițiul a afirmat că diferențele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte.

Aceasta a admis că datele preliminare indică clar faptul că există diferențe între raportările făcute de diferite platforme, însă recunoaște că este posibil să nu știm niciodată numărul real al persoanelor decedate din cauza noului coronavirus.

Citește și

Mircea Badea este devastat după moartea scriitoarei Ileana Vulpescu: ”Pierdere pentru întreaga omenire”