Invitație la Curtea Domnească

Piatra Neamț este o bijuterie a Moldoveni. Zona în care este situat orașul te cheamă s-o descoperi, iar centrul vechi al municipiului are un farmec aparte. Curtea Domnească este un ansamblu care-ți fură privirea.

Curtea Domnească din Piatra Neamț are o istorie veche. Prima atestare a acestui loc s-a făcut în 1491. La acel moment, Ștefan cel Mare oferea Mănăstirii Tazlău 3 sate „care au fost din ocolul curţilor noastre de la Piatra”. Practic, Curtea reprezintă un ansamblu format din mai multe monumente, fiecare cu o importanță aparte:

– Muzeul Curții Domnești
– Biserica domnească „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”
– Turn clopotniță
– Ruine beci, azi muzeu
– Ruine zid de incintă

Biserica domnească „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” a fost construită între 1497-1498. Inițial, a fost un paraclis al fostei Curți Domnești. Din punct de vedere arhitectural, Biserica are o tușă gotică, fațadele sunt înnobilate de ceramică policromă, iar absidele laterale sunt mascate de razalituri.

Turnul clopotniță a fost inaugurat la 28 octombrie 1499, iar farmecul său este dat și de faptul că planul pătrat de până la înălțimea de 7 metri este continuat de unul octogonal. În secolul al 18-lea, a fost adăugată și o construcție cu etaj, iar apoi și un foișor de foc. Ceasul care veghează centrul orașului a fost instalat în anul 1890.

Muzeul Curtea Domnească este găzduit de patru galerii din colțul nord-vestic al pivnițelor vechi. În prima pivniță se pot găsi diverse accesorii de vestimentație, podoabe și monede vechi. Un echipament militar a fost reconstituit și expus. În cea de-a doua pivniță se spune că s-ar fi păstrat butoaiele cu vin ale domnitorilor Moldovei.

Citește și

Suporterii FCSB spun că trec la fapte pentru a cumpăra echipa de la Becali: ”Într-o lună luăm societatea”