Primarul Iașului a fost printre primii pelerini care au trecut astăzi pe la racla Sfintei Parascheva și a povestit într-un interviu pentru doarromania.ro cum s-a desfășurat prima zi de pelerinaj. Mihai Chirica a folosit acest moment pentru a vorbi cu oamenii care vin să se închine la moaștele așezate de astăzi de la ora 6:00 dimineața în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Acesta a încercat să-i convingă să se vaccineze și primăria chiar a amplasat un centru de vaccinare cu Pfizer la nici 200 de metri de Mitropolie.
–Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă astăzi în curtea Catedralei Mitropolitane. Când încep sărbătorile organizate de primărie?
Sărbătorile Iașului au început de dimineață, de la ora 6:00 în mod oficial pentru cele religioase, cele organizate de Primărie vor începe de luni, de pe data de 11 octombrie, cu două târguri de altfel și cam atât, în linii mari.
Renunțăm complet la concertul de Zilele Iașului, am renunțat la Sărbătoarea Vinului, încercăm să facem un foc de artificii după orele 20:00, ca să nu permitem deplasarea persoanelor spre focul de artificii, evitând astfel îmbulzeala, ca să se vadă, doar atât, vor mai fi și pelerini în acea zi, prin urmare vrem să marcăm și închiderea sărbătorilor și faptul că a fost un moment festiv, dar atât.
”Pelerinii sunt disciplinați, 99% cu mască pe nas și gură”
-Cum se comportă primii pelerini care au venit la Iași?
Am trecut și eu de dimineață prin rândul pe care îl fac pelerinii fără să fiu interpretat ca fiind subiectiv, oamenii disciplinați, 99% din cazuri cu mască pe nas și pe gură, le-am pus întrebări, de unde vin, dacă înțeleg necesitatea vaccinării, unii au promis că se vor vaccina după ce pleacă, alții au zis că nu-i interesează subiectul, să nu le vorbesc despre asta acolo.
Am mărit timpul de vaccinare la cea mai apropiată locație, unde se pot vaccina cu Pfizer la mai puțin de 200 de metri de ei, până la ora 22:00, pentru a nu-i pune să circule în weekend foarte târziu, în încercarea de a-i convinge. Împreună cu cei de la Direcția de Sănătate Publică de mâine începem să le împrăștiem și fluturași, să înțeleagă și pelerinii că este important să ne vaccinăm.
-Unde este mai exact amplasat punctul de vaccinare?
Punctul de vaccinare este amplasat la cinematograful Victoria, chiar vis-a-vis de hotel Unirea, Piața Unirii, în capătul bulevardului. Se pot vaccina doar cu Pfizer că înțeleg că sunt mai tentați de acest tip de vaccin decât de altele.
Eu sunt convins că peste 14 zile, pe 22 octombrie o să ne uităm la numărul de infectări și eu cred că se vor mai stinge , dar e o chestiune persoanală pe care o studiez de aproximativ 2 săptămâni de zile.
Părerea mea e că testele antigen au un nivel de eroare exagerat de mare și oferă un număr de infectări eronat de multe. Dacă ne uităm la numărul de infectați bolnavi efectiv, n-o să fie la fel de dramatic ca numărul de pozitiv confirmați de testele antigen.
–Care este situația epidemiologică în Iași?
Astăzi am ajuns la 7,9 la mie, e o creștere de 0,58 care ne îndeamnă să fim și mai atenți și să încercăm să fim și mai riguroși cu cei din jurul nostru. Am văzut o creștere a numărului de oameni care se prezintă la centrele de vaccinare, a mai crescut cu 3 centre de vaccinare în Iași, s-a deschis unul la Școala Călinescu, unul la Liceul Negruzii și unul în Centrul Universitar al Universității Gheorghe Asachi. Am semnat contractele pentru a putea finanța activitatea și sperăm să avem cât mai mulți vaccinați acolo.
”Coada pelerinilor nu depășea curtea parcării de la Institutul Teologic, nu se ieșea în stradă”
-Era mare coada la moaștele Sfintei Parascheva?
Nu erau foarte mulți pelerini astăzi, coada pelerinilor nu depășea curtea parcării de la Institutul Teologic, nu se ieșea în stradă deloc. Era doar în incintă, se circula doar în ritm alert, să spunem așa, o persoană la 3 secunde tot trecea pe la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Oamenii din ce i-am interogat eu erau din județul Bacău și județul Vaslui.
-Câți pelerini sunt așteptați? Puteți să faceți o estimare?
Cred că nu vom ajunge nici măcar la jumătate față de anii dinainte de pandemie. În timpurile dinainte de pandemie număram între 200.000-250.000 de pelerini la un pelerinaj. Cred că nu vom atinge nici măcar 100.000 în acest an.
Lumea în primul rând a trecut deja, au fost mii care au fost deja la Cuvioasă săptămânile trecute și vor mai veni și după. Am primit și astăzi telefoane de la persoane din București, dacă Cuvioasa va mai fi și pe 15, și pe 16, și i-am spus că va mai fi indiferent dacă va mai fi înăuntru sau în afară, va mai fi, nu se mută de aici.
”Îi rog pe ieșeni să nu exagereze cu prezența și să lase pelerinii din afara orașului ca o recompensă pentru anul trecut”
-Ce le recomandați ieșenilor?
Oamenii înțeleg că trebuie să evite, ceea ce pe noi ne încurajează foarte mult, mesajul a rămas în continuare și îi rog pe ieșeni să nu exagereze cu prezența la rând și să lase pelerinii din afara orașului. De data aceasta să o facem așa, ca o recompensă față de situația de anul trecut.(n.r. când la moaștele Sfintei Parascheva s-a intrat doar pe bază de buletin de identitate cu domiciliul în Iași)
”Nu aș fi fost de acord să se meargă la Cuvioasă doar cu certificatul verde”
-Anul acesta s-a vorbit că s-ar putea veni doar cu certificatul verde. Ați fi fost de acord?
Nu cred că s-a pus vreodată problema, am avut o corespondență chiar și cu domnul Cătălin Raiu de la OSCE de la Libertăți Religioase și dumnealui este în asentimentul nostru, că libertatea religioasă este o libertate reală, la fel ca și dreptul la sănătate, dreptul la educație și dreptul la muncă, este o libertatea reală și nu poate fi îngrădită din considerente nici măcar de această natură epidemiologică.
Așa cum o persoană care a trecut prin boală are anticorpi, dar nu sunt confirmați de o instituție, dar totuși, faptic, ei au anticorpi, la fel și din această perspectivă, a certificatului verde, nu putem să fim retrictivi. Nu aș fi fost de acord cu o astfel de măsură, recunosc că nu.
-Bănuiesc că știți că o mare parte dintre credincioși nu sunt deocamdată vaccinați...
Da, numai că va veni momentul adevărului când cineva, poate un sociolog, poate o instituție a statului, poate noi toți împreună ne vom pune problema de ce românii nu au înțeles că trebuie să se vaccineze. Nu suntem nici mai puțin informați și nici mai proști ca alte națiuni. Suntem la fel de bine informați și la fel de deștepți, poate cu un plus pentru noi, că am trecut prin vremuri mai grele și poate ne-am adaptat mai bine la realitate.
Dar de ce am ajuns în această dilemă letală, pentru că a adus foarte mulți morți? De ce oameni politici din România au promovat nejustificat anti-vaccinarea? De ce s-au făcut atâtea scandaluri pe această temă? De ce tânăra generație și mulți alții consideră din păcate că este un afront adus divinității? De ce nu a reușit nimeni să ne prezinte că în Biblie nu scrie nicăieri că nu trebuie să ne vaccinăm? Și de ce ne-am făcut rău cu mâna noastră? Ar trebui să ne răspundem la acest pachet de întrebări pentru a evita și pentru a explica generaților care au venit după noi de ce generația noastră a acționat așa.
-Ce mesaj aveți pentru pelerini?
Să respecte toate condițiile pe care organizatorul și toate autoritățile le impun. Este spre binele lor și spre binele nostru. Nu suntem într-o competiție cu divinitatea atunci când vorbim despre aceste restricții, cred că este un dar al Divinității prin care ne lasă să avem și sărbători, respectând aceste restricții, să avem încredere în medici, respectând mesajul medicilor, că și medicina tot de la Dumnezeu vine și să nu abuzăm de aceste sărbători, pentru că pelerinajul poate fi continuat și după sărbătorile Sfintei Cuvioase Parascheva.
Măsurile care au fost luate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei anul acesta pentru a protejeza sănătatea pelerinilor:
-Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.
-De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
Așa cum se întâmplă deja, cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în catedrală.
-Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.
-În data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.
Galerie foto. 8 octombrie 2021