Wave Resort

Interviu cu primarul din Pomorie. Ivan Alexiev: ”Avem aurul alb și aurul negru”

Sezonul estival deja a început în Bulgaria, majoritatea hotelurilor fiind deschise în această perioadă pentru turiști, iar temperatura maximă în acest weekend a fost 24 de grade Celsius.. O destinație mai puțin cunoscută pentru români este Pomorie, o stațiune din sudul litoralului bulgăresc al Mării Negre, fondat sub denumirea de Anhialo în secolul V î.Hr.

În acest moment este o localitate modernă care și-a păstrat însă ceva din aerul antic misterios, cu morminte bine conservate din perioada tracilor, dar care este pregătită an de an să primească turiști din toate colțurile lumii oferindu-le un concediu relaxant și interesant pe malul mării, dar unde se pot bucura și de proprietățile terapeutice ale lacului sărat Pomorie, un fel de Techirghiol bulgăresc.

Ca și localizare este situat la 22 de kilometri de Nesebar și la 9 kilometri de aeroportul din Burgas.

Ivan Alexiev, primar Pomorie, Bulgaria: ”Nu mai avem cazuri de Covid-19 raportate în localitate”

Primarul orașului, Ivan Alexiev, a explicat într-un interviu acordat la hotelul Wave Resort Pomorie de ce turiștii care vin din România pot alege cu încredere această destinație de vacanță. În această stațiune deja nu mai există cazuri de COVID-19, iar majoritatea angajaților din hoteluri sunt vaccinați.

-Domnule Alexiev, cum v-ați pregătit în acest an pentru sezonul estival?

Ne concentrăm pe măsurile de siguranță și de prevenție pe care administrația din Pomorie le poate lua pentru turiștii care vin în orașul nostru. După acel dificil an 2020, în care am avut pandemia de Covid-19, Pomorie este acum unul dintre cele mai sigure orașe din Bulgaria, dacă ne uităm pe statisticile oficiale. Aproape nu mai sunt cazuri de Covid-19. Toate eforturile pe care le-am depus în ultimele luni pentru a asigura un mediu sigur pentru turiști dau rezultate pozitive.

Unul din punctele asupra cărora ne-am concentrat în special și pe care vreau să-l scot în evidență  campania masivă de vaccinare în zonă pentru toți lucrătorii din industria turismului. Avem disponibile toate tipurile de vaccin de pe piață, Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Municipalitatea din Pomorie ține legătura strânsă cu toate hotelurile din zonă, așa că managerii hotelurilor sunt informați că își pot trimite angajații să se vaccineze.

-Aveți informații despre câți locuitori din Pomorie și câți lucrători hotelieri s-au vaccinat?

În acest moment, aproape 35% din populația din zonă este vaccinată și avem aceste coridoare verzi în centrele medicale. Sper ca într-o săptămână sau două să ajungem la 40%. Cea mai bună veste a săptămânii este că în ultima săptămână nu s-au înregistrat cazuri noi de Covid-19 în Pomorie. Dincolo de asta, administrația din Pomorie oferă coridoare verzi în spitale pentru oricine dorește să se vaccineze.

-Ce locuri din Pomorie ar trebui vizitate de turiștii care vin aici?

Pomorie este un loc foarte interesant, cu peste 2500 de ani de istorie. A fost un oraș grecesc, dar de-a lungul secolelor au venit aici populații tracice, protobulgare. Ca destinație turistică este pentru familii cu copii, pentru mediul sigur și liniștit din zonă. Sunt câteva destinații de văzut pentru cineva care vine prima dată aici.

Ivan Alexiev, primar Pomorie: ”Muzeul Sării, singurul muzeu de acest gen din Peninsula Balcanică”

Una este Muzeul Sării, care arată cum se producea sarea acum mulți ani. Este singurul Muzeu în aer liber de acest gen din Peninsula Balcanică. Sarea a fost considerată acum multă vreme a fi aurul alb. Dar, dincolo de asta, Pomorie are și aurul negru, adică nămolul, care este folosit de secole întregi drept tratament. Este foarte cunoscut că Pomorie este capitala SPA de pe coasta Mării Negre din Bulgaria, în special datorită acestui nămol de aici.

Un alt loc care trebuie vizitat este denumit ”Buticul celor 7 Crame”. Pomorie este cunoscut pentru cultura vinului și cine dorește poate merge să vadă cum se face vin, să guste vinurile de aici și, bineînțeles, după ce îl gustă, cu siguranță va reveni aici. Este interesant că cramele sunt situate în podgorii, în aer liber. Aici se produc vinuri de mare calitate dar și alte produse alcoolice. Regiunea Pomorie este singura din Bulgaria în care se produce coniac.

Toată lumea poate găsi ceva de făcut aici. Se poate vizita natura sălbatică, aici este una din cele mai mari plaje din Bulgaria de pe coasta Mării Negre, cu un nisip fin. Găsiți aici hoteluri de toate categoriile, de la 2 la 5 stele. Producerea sării este importantă, producerea vinurilor de calitate este interesantă. Turiștii merită să vină aici și să descopere ce le place și tot ce caută. Anul trecut, turiștii bulgari au redescoperit Pomorie ca destinație de vacanță, pentru că suntem cunoscuți pentru vinurile și băuturile pe care le oferim. Peștii din Marea Neagră, de exemplu, sunt mai delicioși decât cei din Mediterană.

Ivan Alexiev, primar Pomorie: ”Avantaje? Climatul mai plăcut decât în zona Varna sau Balcic, plaje mai frumoase, mai late, cu nisip mai fin”

-Câți turiști așteptați în acest an în Pomorie? Poate fi acesta anul revenirii?

Așteptăm turiști bulgari și turiști din țările din jurul nostru, cum ar fi România. Acum suntem la începutul sezonului și ne așteptăm la un sezon mai bun față de anul trecut. Poată că nu vom ajunge la rezultatele din 2019, dar așteptăm să depășim ce s-a întâmplat în 2020. Cel mai important lucru este că hotelurile sunt pregătite pentru turiști mai devreme decât anul trecut și aș spune că în luna mai vom primi un număr mai mare de oaspeți din România decât anul trecut. Sperăm că vom depăși rezultatele din 2020.

Unul dintre avantajele pe care le are Pomorie, ca destinație turistică, față de celelalte stațiuni din nordul coastei Mării Negre, cum ar fi Varna sau Balcic, este că aici plajele sunt mai frumoase, mai lungi, mai late, cu un nisip mai fin. Și climatul este mai plăcut, mai domol, pentru că suntem localizați în partea de sud a coastei Mării Negre.