Insula Sfânta Anastasia, istorie, creștinism, panorame extraordinare

Insula Sfânta Anastasia este din 2014 una dintre atracțiile principale pentru turiști în Bulgaria. Este singura insulă locuită de pe coasta bulgărească a Mării Negre și este localizată la doar 6,5 kilometri sud-est de orașul Burgas. Din Portul Turistic Burgas până pe insulă ajungi în 35 de minute. Vaporașele sunt mai ieftine din Burgas și pleacă la 10:00, 13:30 și 17:00 din Portul Turistic Burgas, la ”Magazia 1” dar este obligatoriu să faceți rezervare înainte pe reservations@gotoburgas.com sau la numărul de telefon 00359882 004 124. Prețul dus-întors este 14 leva pentru adulți și 3 leva pentru copii. Din Pomorie până pe insulă ajungi în aproximativ 1 oră și jumătate.

Am vizitat insula cu corabia Captain Hook care pleacă din Pomorie la ora 9:30 și se întoarce la ora 15:00. Costă 40 de leva pentru adulți și 15 leva pentru copii. În preț sunt incluse băuturi la dozator, prânzul pe vas, aruncări în larg de pe puntea vasului, petrecere cu pirați, animație pentru copii, pictat pe față, etc. Singura parte proastă este că se stă destul de puțin pe insulă. Doar o oră. Și în timpul asta trebuie să vizitezi și insula și dacă vrei să mai stai și la plajă sau să înoți în mare nu prea îți mai rămâne timp. Dar petrecerea este foarte frumoasă.

Toți turiștii se înghesuie întâi pe mica plajă a insulei. Apoi se merge să se viziteze vechiul complex mănăstiresc și muzeul insulei unde intrarea costă 6 leva pentru adulți și 1 leva pentru copii. Timp de stat la restaurant ”100 de ani” nu a fost, dar am aflat că te poți caza în fostele chilii ale călugărilor. Acum există acum o mică casă de oaspeți cu 4 camere. Două costă 80 de leva pe noapte, cu mic dejun inclus. Iar celelalte două 120 de leva pe noapte.

Istoricul mănăstirii:

Biserica mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, construită în secolele 15-16, este mică, dar cu construcție stabilă din piatră și recuzită din lemn. Aceasta este cea mai veche parte a mănăstirii și a fost transformată în altar. Între aceasta și cea mai recentă extindere a bisericii este plasatun remarcabil iconostas din lemn din 1802. Aproape în fiecare detaliu al iconostasului, între elementele baroce, pot fi văzute plante bulgărești. Panourile sunt acoperite cu flori fermecătoare ale grădinilor bulgare.

Picturile murale conservate din diferite etape ale istoriei (secolele 10-11 și 12-14) sunt, de asemenea, foarte remarcabile. În mod miraculos a supraviețuit o icoană făcătoare de minuni a Sfintei Anastasia care în zilele noastre poate fi văzută în biserica Burgas „Sf. Fecioara Maria”. Până în prezent, în temelia bisericii insulare, se află primii călugări creștini care s-au nevoit pe insula Sfânta Anastasia. Puteți aprinde o lumânare în biserică și vă puteți ruga pentru sănătate și prosperitate.

Istoricul grecesc Teodosios Mavromatis marchează faptul că biserica a fost numită după Sfânta Sfântă Muceniță Anastasia Farmakolitriya (Vindecătorea). Conform calendarului ortodox Sfânta Anastasia este onorată pe 22 decembrie, dar sărbătoarea anuală a insulei este sărbătorită pe 15 august, deoarece mica insulă este greu de atins în timpul iernii.

Legende:

Insula Sfânta Anastasia este învăluită în mister și spune sute de legende și povești. În trecut, când exista mănăstirea Sfânta Anastasia, pirații au atacat insula. Potrivit legendei, motivul a fost comoara de aur îngropată de un pirat mort. Călugării s-au închis în biserica insulei și s-au rugat Sfintei Anastasia să-i salveze de la raiduri. Le-a auzit rugăciunile și a trimis o furtună cumplită care a scufundat nava piraților. Rămășițele sale au fost înghețate lângă coasta insulei, unde pot fi văzute și astăzi.

Pe lângă rămășitele navei piratelor, pe insula Sfânta Anastasia mai există două formațiuni stâncoase – Ciuperca și Dragonul. Unii oameni susțin că Ciuperca a fost un călugăr îngropat.

O altă legendă spune că unii dintre cei mai mari marinari din istorie, vikingii, au ajuns și pe țărmurile Sfintei Anastasia. O poveste de acum ani vorbește despre forțele ciudate și miraculoase ale insulei. Un căpitan beat al unui remorcher cade dintr-o piatră verticală foarte înaltă și supraviețuiește miraculos.

Se crede că pe insula Sfânta Anastasia există două temnițe care ascund multe secrete. Cu toate acestea, până acum, nu au fost descoperite de când intrarea lor a fost foarte bine mascată.

Muzeul insulei:

La etajul al doilea al clădirii mănăstirii mari puteți găsi o expoziție interactivă de muzeu, care reprezintă bogata istorie a insulei Sfânta Anastasia. Trecutul insulei este dezvăluit ca tezaurul piraților, mănăstirea, celulele închisorii și locul inspirațional pentru mulți scriitori și poeți.

O parte interesantă a muzeului este combinația cu succes a expoziției tradiționale și a metodelor interactive de vizualizare. Muzeul vă oferă posibilitatea de a vă simți o experiență unică, scufundându-vă în istoria insulei.

Expoziția muzeului cuprinde șase camere separate și fiecare dintre ele dezvăluie diferite etape ale istoriei Insulei Sfânta Anastasia.

Trezoreria

Prima cameră a muzeului recreează trecutul cel mai îndepărtat al insulei. Combină expunerea artefactelor găsite în apele insulei de-a lungul anilor cu povești și legende despre atacurile piraților din trecut. „Comoara” insulei include monede spaniole, venețiene și turcești. Interiorul este îmbunătățit de o iluminare atractivă.

„Ekamos”

Poetul din Burgas Hristo Fotev numise efectul bioluminiscent al planctonului „ekamos”. Camera „ekamos” recreează acest fenomen natural magic și se pare că ne cufundăm într-o noapte romantică virtuală înotând în mare.

Insula mănăstirii

Această cameră este legată de trecutul monahal al Insulei. Aici puteți vedea viața autentică a călugărilor prezentată de diverse obiecte – icoane, cărți, scrisori, farfurii, cupe. Imaginea vieții monahale devine vie în fața vizitatorilor datorită proiectoarelor video.

Celulă de închisoare

Sunetele, videoclipurile și imaginile reprezintă perioada închisorii din istoria Sfintei Anastasia, când insula era numită a bolșevicilor. Camera este concepută ca celulă de închisoare. Portrete și imagini de arhivă completează imaginea vieții celor care și-au ispășit pedeapsa în insulă.

Sfânta Anastasia

Această parte a muzeului este dedicată sfântului al cărui nume îl poartă astăzi Insula – Sfânta Anastasia Farmakolitriya. Icoanele și imaginile din diferite școli și perioade cunosc vizitatorii cu sfântul. Cum a trăit și a murit Sfânta Anastasia și de unde vine numele ei Farmakolitriya – răspunsurile la aceste întrebări sunt date în această cameră.

Plus Ultra

Plus Ultra (din latină – „De acum înainte”) este o inscripție pe monedele spaniole, bătută în secolul al XVII-lea. Acest semn indică numele ultimei camere a muzeului. Istoria recentă a insulei Sfânta Anastasia este prezentată aici de evenimente și personalități din anii 70 ai secolului trecut și până în zilele noastre.

Informații importante despre Insula Sfânta Anastasia

Insula Sfânta Anastasia este localizată la 6,5 kilometri la Sud-Est față de orașul Burgas, al patrulea oraș important al Bulgariei. Insula a fost formată în urma unei erupții a unui vulcan și are 12 metri înălțime și o suprafață de doar 9 hectare. Pe insulă există o mănăstire, care este unică pentru regiunea de coastă a Mării Negre. Este cea mai veche clădire din Burgas(insula este considerată parte a orașului).

Mănăstirea a dăinuit până în 1923 când a fost transformată într-o închisoare. În 1925, un grup de 43 de prizonieri politici (comuniști și antifascisti), conduși de Teohar Bakardzhiev, s-au revoltat și au scăpat de pe insulă, fugind ulterior în Uniunea Sovietică. În cinstea lor, insula a fost redenumită Insula Bolșevicilor atunci când comuniștii au intrat la putere în 1945. Regizorul bulgar de film Rangel Valchanov a făcut un film în 1958 ”Pe mica insulă” (bulgară: „На малкия остров”) după acest eveniment.

Farul de pe Insula Sfânta Anastasia datează din 1914 și nu este primul construit aici. Pe un stâlp de metal înalt de 40 metri, o companie franceză a ridicat primul far în anul 1889.

Un fapt istoric interesant este că în iarna dintre anii 1928-1929, portul Burgas a înghețat și asta le-a facilitat oamenilor să parcurgă distanța dintre oraș și insulă cu trăsura.

După ce a fost promulgată în Monitorul Oficial al Bulgariei decizia cu numărul 39 din 1973, complexului mănăstiresc Sfânta Anastasia i-a fost acordat statutul de monument cultural de importanță națională. Trăsăturile sale istorice și arheologice au fost bine examinate și pe pământul unde se află acum muzeul au fost făcute săpături în 1975.

Un ziar săptămânal bulgar, cu sediul în Burgas, Factor, a raportat în 2006 că liderul Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, Ahmed Dogan, a vizitat insula și și-a exprimat dorința de a o privatiza. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Bulgară, care pretinde că insula este proprietatea sa, a obiectat.

Din 2014, după masive reconstrucții, adaptarea clădirilor și dezvoltarea zonei, insula este din nou accesibilă pentru turiști și a devenit o destinație atractivă pentru aceștia.