Informații ale serviciilor occidentale: Cine ar fi ordonat asasinatul Evgheni Prigojin

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, ar fi ordonat asasinarea regretatului șef al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a scris Wall Street Journal (WSJ) pe 22 decembrie, citând serviciile de informații occidentale și un fost ofițer de informații rusesc.

Context

Grupul Wagner al lui Prigojin a devenit o parte crucială a mașinii de război rusești după invazia Ucrainei de către Rusia.

Creșterea tensiunii dintre șeful grupului de mercenari și Ministerul rus al Apărării l-a determinat pe Prigojin să încerce o revoltă de scurtă durată în Rusia în iunie 2023, care a generat unde de șoc în întreaga lume.

Prigojin și-a încheiat brusc așa-numitul „marș al justiției” către Moscova, după ce dictatorul belarus Alexandru Lukașenko a negociat un acord pentru a-i permite lui Prigojin și forțelor sale Wagner să plece în Belarus.

Prigojin și alți comandanți de vârf ai lui Wagner au fost uciși în august, când avionul său a explodat, un incident pe care mulți din Occident au presupus că a fost opera Kremlinului.

Omul de încredere al lui Putin, al 2-lea cel mai puternic om din Rusia

Surse au declarat pentru WSJ că Patrushev, unul dintre cei mai apropiați confidenti ai liderului rus Vladimir Putin, l-a văzut pe Prigojin ca pe o amenințare, chiar înainte de rebeliune.

Se pare că Patrushev nu a aprobat criticile deschise ale lui Prigojin la adresa celor mai înalte cadre militare ruse și era îngrijorat că Wagner a câștigat prea multă putere.

Patrushev a servit sub conducerea lui Putin de la începutul timpului său ca președinte și a dobândit din ce în ce mai mult putere, până la punctul în care WSJ l-a descris drept al doilea cel mai puternic om din Rusia.

În urma revoltei avortate și a relocarii ulterioare a lui Prigojin în Belarus, surse au declarat pentru WSJ că Patrushev era hotărât să-l vadă pe insurecționat pedepsit și a creat planuri pentru a-l îndepărta, la care Putin „nu s-a opus”.

Putin a confirmat că Prigojin a fost ucis la scurt timp după explozie, spunând că „a făcut greșeli”.

Câteva luni mai târziu, Putin a speculat că explozia a fost cauzată de manipularea proastă a grenadelor de către cei de la bord și a sugerat că ar fi putut fi implicate droguri și alcool.

WSJ a negat afirmația lui Putin, susținând în schimb că surse au spus că o mică bombă a fost atașată sub aripa avionului lui Prigojin în timp ce acesta aștepta pe asfaltul unui aeroport din Moscova.

Nici Patrushev, nici oficialii rusi nu au raspuns la solicitarile de comentarii cu privire la poveste, a spus Wall Street Jounal.

Citește și

CTP dezvăluie informaţii noi despre implicarea lui Ion Iliescu în Revoluţia din 1989: ”Ați știut?”