Incursiune în universul lui Dimitrie Leonida

Dincolo de faptul că o stație de metrou din București poartă numele său, Dimitrie Leonida a fost un om de știință remarcabil. Acesta a pus bazele Muzeului Național Tehnic, care a fost apoi denumit în onoarea sa.

Dimitrie Leonida a marcat secolul 20 în ceea ce privește domeniul tehnicii în România. A creat în 1908 prima școală de mecanici și electricieni din țara noastră, iar alături de elevii săi a adunat piesele necesare pentru a întemeia un muzeu. Printre acestea se aflau un cilindru din instalația morii cu aburi Assan din 1853, dar și dinamurile care au fost folosite pentru iluminarea Teatrului Național, a Palatului Regal și a Parcului Cișmigiu.

1909 a adus și inaugurarea Muzeului Național Tehnic, deschis într-o clădire de pe strada Mendeleev. S-a mutat apoi într-o construcție de pe Magheru. În 1928, noua gazdă a Muzeului a fost un pavilion din Parcul Carol I. Ultima relocare a avut loc în 1935, în Pavilionul Industrial din același parc bucureștean. Muzeul dispune de o suprafață de 4.500 de metri pătrați, dintre care 1.000 reprezintă spațiu de expunere în aer liber.

Un punct de atracție al Muzeului este Colecția Henri Coandă. Printre piesele valoroase din această colecție se remarcă macheta primului avion cu reacție din lume, pilotat de Coandă pe 16 decembrie 1910, un sistem de transport tubular cu mare viteză, dar și hidrogeneratorul pentru desalinizarea apei de mare.

Ce mai pot vedea vizitatorii Muzeului Național Tehnic Dimitrie Leonida? Iată câteva dintre piesele de o valoare inestimabilă:

– machetele avioanelor cu care Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă au revoluționat industria construcțiilor aerospațiale
– o moară de apă cu „făcaie”, construită în secolul al 15-lea
– primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul Aurel Persu
– un macaz cu ac și inimă de lemn, creat în jurul anului 1600 pentru a-i ajuta pe minerii din zona Brad, județul Hunedoara.

Valoarea Muzeului este dată și de colecția uriașă de cărție de știință și tehnică. Sunt nu mai puțin de 20.000 de volume, la care se adaugă o fototecă de peste 10.000 de imagini.

Citește și

Specialiștii: valul 5 va lovi România în februarie! De ce ar fi bună doza a treia