Incredibil! De ce purtarea măștilor de protecție și termoscanarea NU sunt obligatorii pe moment

Două subiecte au fost dezbătute pe larg în starea de alertă: purtarea măștilor de protecție și, mai ales, termoscanarea la intrarea în supermarket-uri și în instituții publice. Au apărut și scandaluri. Astăzi, de exemplu, la unele hipermarket-uri nu ți se mai lua temperatura ca și în zilele precedente. Probabil, fiindcă, până la acest moment, cele două măsuri nu sunt obligatorii!

Din cauza unui vid legislativ, cum a sesizat și presa centrală. Libertatea și stiripesurse.ro au vorbit pe larg despre acest subiect. Cele două măsuri sunt prevăzute atât în Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cât şi în Hotărârea de Guvern 394/2020 privind declararea stării de alertă. Doar că se vorbeşte despre un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne. Atât. Un asemenea ordin comun nu există. Ieri, miercuri, 20 mai, Nelu Tătaru a aprobat ordinul comun MS-MAI privind purtarea măștilor, triajul epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, doar că acesta nu a apărut în Monitorul Oficial. Astfel, ordinul nu există!

Art. 13, Legea 55/2020:

“Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:

a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;

b) obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii.”

Art. 1, punctul 1 al Anexei 2 şi Art. 9, punctul 3, al Anexei 3 la HG 394/2020 se referă la purtarea obligatorii a măştii de protecţie, respectiv la măsurarea temperaturii, însă ambele articole conţin precizarea că măsurile se iau “în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”.

Şi pentru ca haosul să fie complet, susțin sursele citate, Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 conţine, chiar la articolul 1 (articol de care s-ar putea prevala autorităţile), o contradicţie majorită, o veritabilă gafă de tehnică legislativă.

Potrivit alineatului (3), “Actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24/2020 (prin care s-a declarat starea de urgenţă înaintea intrării în vigoare a Legii 55/2020, n.r.) rămân aplicabile, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri, în ceea ce privește măsurile propuse, până la adoptarea actelor în temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.”

Alineatul (3) este însă contrazis de alineatul (2): “La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Actele emise în temeiul HCNSU nr. 24/2020, fiind acte subsecvente Hotărârii însăşi, sunt abrogate la momentul abrogării Hotărârii. Contrar alin. (3) din HG 394, aceste acte nu pot produce efecte în lipsa Hotărârii în temeiul căreia au fost emise. Astfel, până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului anunţat încă de miercuri de ministrul Sănătăţii, purtarea măştilor şi măsurarea temperaturii nu sunt obligatorii. Prin urmare, nici sancţiuni pentru nerespectarea acestor măsuri nu pot fi aplicate.

Citește și

A marcat un supergol pentru ”câini”, acum e pe lista lui Becali

No Comments Yet

Comments are closed