Incredibil, ce salarii și ce pensii de lux! Dezvăluirea unui politician

Pensiile de lux de care beneficiază anumiți bugetari depășesc imaginația celor mai mulți dintre noi. Sumele produc revoltă, dar politicienii ”acoperă” aceste persoane care fac parte dintr-un cerc restrâns. Politicienii au votat impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei, însă acest scenariu e puțin probabil să fie pus în practică din cauza CCR.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a dezvăluit o astfel de situație, în care Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară, încasează 37.500 de lei lunar. Dar a prezentat multe situații. ”Performanțele în institutele de cercetare de stat sunt bine răsplătite, din banii publici.

V-am mai povestit în trecut de bugetarii de lux pe care îi are România. Recent, vă povesteam despre Institutul de Cercetare a Calității Vieții din România, care în plină pandemie propunea o taxă de solidaritate pentru cetățenii români. Directorul acestui institut avea în 2017 un venit lunar de 20.558 lei, din bani publici (https://bit.ly/3ezVjIv).

Un alt bugetar de lux a fost directorul unui institut de cercetare silvică, care în 2019 s-a pensionat cu un bonus de 713.281 lei, la care s-au mai adăugat 530.004 lei pentru depășirea obiectivelor de performanță (https://bit.ly/2YxOvoY). Care a fost performanța sa? A reieșit mai târziu într-un scandal public: anul precedent, institutul mușamalizase măsurătorile lemnului tăiat ilegal în țară, o lipsă de aproximativ 20 milioane de metri cubi (https://bit.ly/3fYjhx3).

De data asta este vorba despre celebrul laser de la Măgurele. Actualul director general se află la al 5-lea mandat, după ce anul acesta i-a fost prelungită numirea. Să câștigi un concurs de numire mandat de mandat poate ar trebui să ne dea de gândit, dar nu asta este problema, ci faptul că anul acesta a fost prelungit fără concurs, și cu încălcarea condițiilor de numire. Legea nu permite ca mandatul să depășească vârsta pensionării, iar aceasta a fost depășită deja cu 3 ani.

Mai mult, așa cum ne-am obișnuit, performanțele în această poziție s-au soldat cu un alt scandal public și excluderea laserului de la Măgurele din consorțiul european. Cireașa de pe tort este că decidenții politici fac scut în jurul acestor persoane. Ordinul de numire nu este public, iar autoritățile refuză să îl publice. Nici declarații de avere nu depun acești directori plătiți din bani publici. Pe hârtie, finanțăm din bani publici cercetarea și dezvoltarea, dar în practică plătim salarii grase unor angajați ai sinecurilor politice”, a declarat Năsui pe Facebook.

Performanțele în institutele de cercetare de stat sunt bine răsplătite, din banii publici.V-am mai povestit în trecut…

Publicată de Claudiu Nasui pe Duminică, 28 iunie 2020

Citește și

Atac dur, Ponta către Tătaru: ”E precaut, e prost?”. Cu cine l-a comparat

No Comments Yet

Comments are closed