Încă un om a fost atacat de urs în România. Care este starea lui medicală

Un bărbat a fost atacat de un urs luni după-amiază în extravilanul localităţii Sântioana din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Care este starea de sănătate a victimei

El a fost transportat la spitalul din Bistriţa cu multiple leziuni la nivelul toracelui şi al picioarelor, dar este stabil hemodinamic şi respirator, a informat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bistriţa, Camelia Strungari, relatează Agerpres.

„Bărbatul de 43 ani, atacat astăzi de urs pe raza localităţii Sântioana, este în curs de investigaţii în Unitatea de Primire a Urgenţelor-SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

Pacientul este stabil hemodinamic şi respirator, conştient, cooperant şi prezintă multiple leziuni la nivelul toracelui şi membrelor inferioare. Va rămâne internat la Secţia Chirurgie generală pentru supraveghere şi tratament de specialitate”, a transmis reprezentanta SCJU.

Primarul comunei Mărişelu, Horea Petruţ, a precizat că bărbatul rănit este un localnic din Sântioana care, din primele informaţii, ar fi mers să îşi îngrădească un teren agricol cu gard electric, moment în care a fost atacat de o ursoaică cu doi pui.

A devenit o „problemă națională”

Un urs a atacat recent o turistă pe care ucis-o, pe un traseu din Masivul Bucegi. Animalul a fost în cele din urmă împuşcat. Decizia a fost luată în condiţiile în care animalul i-a atacat de mai multe ori pe salvatorii care încearcă recuperarea cadavrului tinerei de 19 ani.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că prin împuşcarea celor 400 de urşi, reprezentând cota din acest an, va fi redusă presiunea resimţită în habitate şi a menţionat că atunci când urşii se plimbă în centrul Ploieştiului este evident că ai o problemă cu numărul acestora, relatează News.ro.

Ministrul Mediului a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, dacă cei 400 de urşi care vor fi împuşcaţi în acest an vor rezolva problema urşilor care atacă sau ciboară în localităţi după hrană.

„Eu cred că e mult mai mult decât ceea aveam înainte. Fără îndoială 400 de exemplare vor reduce presiunea pe care astăzi o resimţim cu toţii în habitate, pentru că atunci când urşii se plimbă prin centrul Ploieştiului, spre exemplu, în mod evident ai o problemă cu numărul acestora. E un lucru absolut nefiresc Au ajuns urşi şi în judeţe şi în localităţi unde n-au fost văzuţi vreodată. Deci din acest punct de vedere cred că e un pas înainte. O să tragem linie şi o să vedem în materie de pagube, în materie de conflicte om-urs, în materie de apeluri la 112 dacă la sfârşitul acestui an, această lege a dat rezultatele pe care parlamentul le urmăreşte sau nu. Şi cred că după aceea putem să concluzionăm şi să acţionăm”, a afirmat Mircea Fechet.

El a fost întrebat dacă au fost cazuri în care un urs să apară într-o localitate, să fie împuşcat, iar după câteva zile să vină în zona respectivă un nou urs. ”Sunt convins că acolo unde sunt foarte mulţi urşi, un astfel de scenariu nu e exclus. Sunt localităţi unde în fiecare zi aproape primesc toţi cetăţenii în toiul nopţii sau în miezul zilei mesaj pe Ro-Alert, ”Atenţie, ursul se plimbă prin oraş””, a afirmat ministrul Mediului.

Citește și

De la creatorul „Generației de Suflet”, Edward Iordănescu, la despărțire: „Pentru că am promis”