--> -->

Ieftiniri record ale carburanților în România. Reacția ministrului de Finanțe

Prețul carburanților în România a ajuns aproape de nivelul din 2021, după ce litrul de benzină costă aproape 6 lei iar motorina scade spre 7 lei pe litru

12 la sută mai mic decât în noiembrie

După anunțul plafonării prețului petrolului rusesc în 5 decembrie, prețul carburanților a scăzut constant în ultimele zile, ajungând la stațiile de alimentare din România la nivelul anului 2021.

Seria ieftinirilor carburanților a continuat și sâmbătă, benzina și motorina ieftinându-se cu câte 15 bani pe litru. Această ultimă ieftinire vine după trei reduceri similare de preț în cursul aceleiași săptămâni.

Potrivit aplicaților de monitorizare a prețului carburanților, sâmbătă în Capitală un litru de benzină standard costa la stațiile de alimentare între 6,11 și 6,41 lei, iar litrul de motorină standard costă între 7,26 și 7,52 lei. În comparație cu luna trecută prețul benzinei la pompă a scăzut cu aproape 12%.

Acestea sunt prețurile la pompă, formate după aplicarea compensării cu 50 de bani.

Scăderea prețurilor carburanților vin în contextul reducerii prețului petrolului pe bursele internaționale și cu intrarea în vigoare a embargoului asupra țițeiului rusesc în UE.

Guvernul ar putea renunța la subvenție

După ce în luna mai Guvernul a adoptat introducerea unei subvenții de 50 de bani la litru de benzină și motorină, atunci când prețurile combustibilului se apropiau de 10 lei pe litru, acum autoritățile iau în calcul renunțarea la această măsură.

Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a declarat sâmbătă la Prima TV că după data de 20 decembrie Guvernul va decide dacă va mai menține această subvenție.

“Am cerut date de analiză cu privire la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor. De ce? Pentru că acum vedeţi că preţul este în scădere deşi a intervenit embargoul asupra petrolului rusesc. Vreau să văd cum se manifestă acest preţ din perspectiva tuturor pieţelor care au futures pe petrol, dar şi pe ceea ce înseamnă produsele finale: benzină şi motorină pentru a nu avea un efect toxic în piaţă.

De ce zic efect toxic? Adică să nu crească costurile pentru companii. Dacă mie mi se menţine preţul aşa cum este, este o abordare.Dacă în schimb există semnale că undeva spre ianuarie, spre final, atunci vom avea în analiza asta, vom lua o decizie. Dar nu pot să vă spun în momentul ăsta pentru că e bine să avem toate datele pe masă.

Scopul este ca deducerea fiscală să ajungă la cei care vând combustibil. Scopul este ca dumneavoastră şi cu mine şi cu orice cetăţean şi orice companie din România să poată să aibă un cost la pompă pe care să îl poată suporta”, a declarat ministrul de finanțe.

Citește și

Președintele Austriei: ”Regret profund decizia guvernului”