Horia Colibășanu, aventură în Munții Himalaya în plină pandemie. Ce-au făcut autoritățile din Nepal

Horia Colibășanu, un alpinist celebru de la noi din țară, medic stomatolog de meserie, este în prezent în Munții Himalaya, acolo unde dorea să deschidă o rută către vârful Dhaulagiri, dar din păcate pentru el autoritățile din Nepal nu au mai autorizat permise din cauza coronavirusului. Până la urmă el a primit permis doar pentru vârfuri mai mici iar în urmă cu două zile a escaladat Kalapathar (5.643 m).

Acum va trebui să se întoarcă acasă deoarece virusul COVID-19 închide și Nepalul, chiar dacă până acum a fost un singur caz confirmat.

”Kalapathar, 5643 m. Acum 2 zile. O ascensiune rapidă, de 2.05 ore, de la Pyramid. Probabil din cauza hipoxiei îmi rătăcesc telefonul în rucsar, găsindu-l la coborâre. Am noroc cu un cuplu de trekkeri polonezi, care nu doar că îmi fac poze cu telefonul lor, dar mi se și trimit. Văd, cu regret, o bună bucată din ruta pe care am încercat-o pe Everest în 2018, culoarul Horbein. E vânt și nu zăbovesc pe vârf.

O victorie măruntă, dar, în condițiile date, simt că dacă tot am ajuns sus, steagul merită să iasă din rucsac. Un efort fizic mult mai mic decât la 8000 m+. Dar mult mai mare în prezența gândurilor pentru cei de acasă și pretutindeni.

Cobor la fel de repede. La Pyramid aflu că Nepalul, cu un singur caz de Covid, se pregătește de lockdown. Se anulează toate zborurile, transportul terestru. Se închid trekurile, lodgile și se suspendă permisele de trek existente.

Se pare că aventura montană a luat sfârșit. Pare-se vă va urma o altă aventură, aceea a întoarcerii acasă. Chiar dacă nu va fi asemănătoare celor 7 ani în Tibet, voi încerca să vă povestesc unde am ajuns, ce se întâmplă și cum se văd lucrurile din Asia. Cu speranța că nu vă voi plictisi și veți rezista cu stoicism să nu ieșiți afară, ne întoarcem acasă”, a scris Horia Colibășanu pe facebook.

Citește și:

Predică excepțională de Buna Vestire: ”Poate ei puteau să fie medici sau politicieni de mare valoare”

[post-views]
[post-views]