--> -->

Harari: ”Rusia – benzinărie cu arme nucleare”

Istoricul Yuval Noah Harari a oferit un interviu pentru România prin intermediul Observator News.

Celebrul autor israelian, care a semnat bestsellerurile ”Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” și ”Homo deus”, are origini de familie în Cernăuți.

”Miza uriașă: supraviețuirea speciei umane”

Scriitorul de 46 de ani a oferit un interviu pentru buletinul de știri al Antenei 1. ”Miza e supraviețuirea speciei umane”, a declarat el, pentru sursa citată.

Unul dintre efectele războiului, crede Harari, este deturnarea omenirii de la rezolvarea problemelor importante: vindecarea bolilor, locuri de muncă, educația.

”Până acum o săptămână oamenii se gândeau că armele nucleare sunt un subiect al anilor ‘60-‘70. Dar nu, miza e supraviețuirea speciei umane. Acesta e un conflict pentru viitorul umanității, al libertății și al democrației.

Dacă li se permite agresiunii și tiraniei să câștige se va deschide un nou Ev Mediu”, avertizează Harari.

”Bugetele de apărare se dublează, se triplează”

Istoricul spune că teza sa e susținută și dacă se face doar o analiză sumară a banilor.

”Acum, după invazie, peste noapte, bugetele de apărare se dublează sau se triplează”, a mai menționat Harari.

Unul dintre marile beneficii ale păcii este că le permite oamenilor să-și îndrepte atenția către alte domenii care contribuie la progresul civilizației.

În aceste momente, prioritatea nu mai sunt nici educația, nici medicina, nici schimbările climatice, deși toate acestea sunt cu adevărat importante pentru toate popoarele, spune Harari.

”Dacă Putin va avea succes, alți autocrați din lume se vor gândi: «Hei, acum poți face asta: poți pur și simplu să invadezi țări și să le cucerești». Și vom vedea tot mai des astfel de lucruri”, a mai specificat Yuval Noah Harari.

”Imperiul sovietic nu mai poate fi niciodată”

Istoricul a punctat: ”Putin a creat această minciună în capul lui pe care o și crede, cum că ucrainenii nu există, că ei sunt tot ruși, că ar vrea să fie absorbiți în Rusia și că la conducere s-ar afla niște oameni naziști.

Cu fiecare zi care trece, el creează și mai multă ură între ruși și ucraineni. El a creat această ură. Și dacă nu va opri acest război, va fi o ură care va domni peste generații. Ucrainenii nu vor accepta niciodată să fie absorbiți de Rusia. Imperiul sovietic nu mai poate fi niciodată o realitate”, declară Harari la Antena 1.

Citește și

Și România este vizată. Rusia: ”Avertizăm”