--> -->

Guvernul va compensa prețul motorinei și benzinei la pompă pentru trei luni. De la 1 iulie

Liderii coaliției au convenit miercuri, 22 iunie, asupra unui mecanism de compensare parțială a prețului la carburanți, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Joi, ziua în care se va stabili cuantumul

PSD și PNL au stabilit că preţul la pompă al carburanţilor va fi compensat parțial timp de 3 luni, cu începere de la 1 iulie.

”Suma exactă va fi comunicată joi, 23 iunie, după o nouă rundă de discuții”, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Coaliția politică formată din PSD, PNL și UDMR s-a întâlnit miercuri, 22 iunie, la amiază, la Palatul Victoria, pentru a discuta măsurile care pot fi luate în contextul creșterii prețurilor la carburanți.

La discuții a participat și premierul PNL Nicolae Ciucă, după ce dimineața a avut o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței. Tema discuțiilor a fost legată de soluțiile pentru combaterea creșterii prețurilor la carburanți, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Deciziile luate miercuri în coaliție ”urmează a fi stabilite și comunicate până mâine”, 23 iunie, potrivit lui Cărbunaru.

Ce vrea PSD, Cîțu: ”O prostie comunistă”

PSD a reiterat, tot miercuri, că soluţia pentru reducerea preţurilor la combustibili este plafonarea, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial.

Preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, a spus că plafonarea preţului la combustibil, propusă de PSD, va duce la penurie și la cozi, la fel ca în Ungaria. ”O prostie comunistă”, a transmis Cîțu.

Carburanții au sărit de 9 lei per litru

PNL, PSD și UDMR au ajuns la un acord în coaliția politică privind necesitatea combaterii creșterii prețurilor la carburanți, au anunțat social-democrații, marți, 21 iunie. Aceștia au cerut Guvernului din care fac parte, dar și ministrului PNL al energiei, Virgil Popescu, să prezinte cât mai rapid propunerile în acest sens.

Recent, Marcel Ciolacu a cerut și plafonarea prețului la carburanți. Solicitarea PSD a venit în contextul în care prețul carburanților a crescut la peste 9 lei per litru. Potrivit datelor furnizate de peco-online, prețul mediu al motorinei standard a depășit 9 lei pe litru pe 7 iunie și era de 9,24 de lei pe litru ieri, 21 iunie. Totodată, prețul litrului de benzină a început să crească de la finalul lunii aprilie, când era la valoarea medie de 7,7 lei, iar pe 21 iunie a ajuns la 8,65 de lei/litru.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar se resimt și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra petrol din Rusia, a scris economica.net.

Citește și

David Popovici: ”Doar începutul. Sper că v-am făcut mândri”