Guvernul Cîțu introduce ”taxa pe ambalaj”: bani în plus pentru fiecare stică!

Ceea ce vă anunțam spre finalul anului 2020, va demara ”undeva în primăvară”, așa cum a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Politicianul UDMR a declarat luni, la Antena 3, că Guvernul Cîțu va adopta o hotărâre privind introducerea unei ”taxe pe ambalaj”.

Aceasta va fi în valoare de 50 de bani pe care o va plăti la magazin fiecare român ce cumpără o sticlă sau doză de aluminiu de apă, bere şi suc, precum și pentru PET-uri. Cei 50 de bani pentru fiecare sticlă/doză vor putea fi recuperați dacă duci produsul la un aparat special de reciclat.

Situația nu este chiar nouă, în România. În Occident, funcționează de mai mulți ani. În România, mai exact în București, au funcționat de mai mulți ani aparate speciale de reciclat, în preajma hipermarket-urilor, unele cu un câștig infim pentru cei ce aduc sticlele, altele gratis, doar pentru a susține natura.

”Mergeți cu PET-ul la o mașinărie în care se introduce acel plastic. Acela are un cod de identificare cum că face parte din sistemul național de garantare și returnare”, a explicat ministrul cum va decurge procedura de recuperare a banilor plătiți în plus la magazin.

Totuși, mai e cale destul de lungă până la stabilirea în detaliu a infrastructurii. Aici incluzându-se aparatele unde cetățenii vor duce produsele, apoi rețeaua de preluare a ambalajelor de la toate aceste aparate.

”Proiectul a trecut de consultarea publică, incorporăm observațiile în proiectul de HG, undeva până în primăvară adoptăm astfel încât până în 2022 să se facă investiții în automate, logistica care să recicleze din fiecare cătun”, a mai declarat ministrul Mediului.

Citește și

Liviu Dragnea la spital după ce a acuzat dureri mari! Cine suportă costurile

No Comments Yet

Comments are closed