Guvernul cere anularea carnetului de revoluționar al lui Ion Iliescu

Ion Iliescu, 92 de ani, va rămâne fără certificatul de revoluționar. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a votat pentru anularea documentului acordat fostului președinte al României!

Care sunt motivele

Secretariatul de stat care recunoaște meritele celor care au luptat la Revoluția din 1989, împotriva comunisumului, a votat cu o zi în urmă, în unanimitate, ca să-i fie retras titlul de revoluționar lui Ion Iliescu.

S-a constatat că fostul șef al statului ar fi obținut pe nedrept documentul, după ce i-a fost analizat CV-ul. Secretariatul, aflat în subordinea Executivului, urmează să se adreseze instanței de contencios-administrativ, potrivit stiripesurse.

”Comisia constată că sunt îndeplinite condițiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin legea 242 pentru a deține calitatea de LRM conform textului de lege.

De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român, motiv pentru care, în unanimitate, decide demararea procedurii administrative de anulare a certificatului LRM”, a informat Secretariatul de stat menționat.

Istoric

Hotărârea este o urmare a solicitării făcute de Asociația 21 Decembrie, într-o ședință de pe 31 mai. Ulterior, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a declanșant procedura de anulare.

De asemenea, Comisia de vot a făcut verificări ale dosarului administrativ și a observat că din CV-ul public, dar și din presă, reiese că Iliescu s-a alăturat Uniunii Tineretului Comunist în anul 1944, iar în 1953 Partidului Comunist Român (PCR).

În cadrul PCR, Iliescu a cunoscut ascensiunea în carieră și a devenit secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, din anul 1956, dar și membru al Comitetului Central al PCR.

Ion Iliescu a condus România în trei rânduri. Prima oară ca lider al FSN în intervalul 22 decembrie 1989-1992, iar mai apoi ca președinte ales al țării, în două mandate, respectiv: 1992-1996 și 2000-2004.

De altfel, în perioadele 1996-2000 și 2004-2008 a avut și funcția de senator al PSD. Totodată, a mai deținut și rolul de președinte de onoare al social-democraților.

Citește și

Un miliardar i-a făcut avansuri Andreei Bănică: ”Eram sub scaun de rușine”