Guvernul a aprobat suspendarea plății ratelor bancare. Detalii vizavi de perioadă

Guvernul a aprobat suspendarea plății ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni pentru persoanele fizice și juridice afectate de criză. Românii trebuie să fie cumpătați atunci când vor face această alegere.

Cu toate acestea, oamenii trebuie să știe că nu toată lumea va beneficia de amânarea ratelor. Rău platnicii, de exemplu, vor fi refuzați din start de către bănci, în timp ce firmele trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Luați aminte!

Mai mult, românii trebuie să se gândească de două ori înainte de a apela la amânarea ratelor, pentru că dobânda se va cumula și ratele vor crește.

Totodată, va fi prelungit și programul IMM Invest Plus, program venit în ajutorul firmelor care au nevoie de fonduri pentru a trece peste pandemie. Și aici, condițiile nu sunt ușor de îndeplinit.

Potrivit documentului oficial publicat de Guvern, persoanele juridice vor fi nevoite să prezinte o declarație pe proprie răspundere privind afacerea, în sensul scăderii cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele trei luni anterioare solicitării.

Cine nu va fi scutit

Pentru a beneficia de amânarea ratelor, autoritățile vor compara situația financiară a firmelor cu cea din 2021, conform Adevărul.

”Începem şedinţa de Guvern în care vom continua să adoptăm măsurile care sunt cuprinse în planul Sprijin pentru România şi în acest sens vom aproba astăzi suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, măsură de care vor beneficia persoanele fizice.

Vor beneficia şi firmele, care întâmpină greutăţi generate de creşterea preţurilor şi a tuturor elementelor care ţin de inflaţia pe care o resimţim cu toţii”, a anunțat Nicolae Ciucă.

”Tot în şedinţa de Guvern de astăzi prelungim programul IMM Invest Plus. Este o măsură pe care o luăm în vederea continuării sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitate în domeniul digitalizării, în domeniul cercetării şi inovării, precum şi începerii de start-up-uri”, a punctat Ciucă.

Firmele în insolvență sau incapacitate de plată nu vor beneficia de amânarea ratelor. ”Proiectul stabileşte capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare”, așadar oamenii trebuie să știe la ce să se aștepte atunci când vor să amâne ratele.

Citește și

Victor Ponta îi face morală lui Florin Cîțu: ”Pupat, mușcat, pupat”