Liderii sindicali din Educație au transmis Guvernului, miercuri seară, că angajații din Învățământ refuză oferta de creștere salarială înaintată azi și continuă acțiunea de protest declanșată pe 22 mai.
Nicolae Ciucă anunțase că joi va fi dată o Ordonanță de Urgență prin care salariul personalului didactic va crește cu 1.000 de lei brut, lunar, iar al personalului nedidactic, cu 400 de lei.
Altă zi, alte negocieri, joi
Liderii sindicali au anunțat, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria, că au respins oferta făcută de guvernanți, întrucât profesorii nu sunt de acord ca mărirea salarială să fie eșalonată pe trei ani, ci vor să fie făcută într-o singură tranșă.
„Oferta guvernului a ajuns în teritoriu, iar organizațiile județene și ale municipiului București ne-au spus clar că ea se respinge”, a anunțat Marius Nistor, la ieșirea de la negocierilor de la Palatul Victoria.
„Profesorii nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani a măririi salariului și cu acea sumă acordată de la 1 iunie”, a subliniat Simion Hăncescu.
„Am spus clar nu acelui interval de trei ani, cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea, așa să se dea și la educație”, a completat sindicalistul. În ultima ofertă făcută miercuri de către Guvern, autoritățile propuneau o creștere salarială în trei etape a salariilor din educației.
„Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor”, se menționa în comunicatul de presă al executivului.
Ciolacu era încrezător: „Anul școlar trebuie să se termine în condiții normale”
Într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu se declară încrezător că a ajuns „la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale”.
Liderul PSD mai precizează „că ceea am convenit-o astăzi este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg”.
Această afirmație a fost contrazisă de liderul sindical Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”, care a precizat că suma de 1.000 de lei brut este o propunere a guvernului și nu o înțelegere făcută de sindicaliști, decizia fiind cea a profesorilor.
Citește și