--> -->

Greva generală din Educație continuă. Sindicate: Luni, la ora 10:00, Guvernul va afla decizia noastră

Reprezentanții profesorilor s-au întâlnit duminică, 11 iunie, cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria, de la ora 9.00. Ei au anunțat că vor oferi luni, 12 iunie, un răspuns final privind ultima oferă a guvernului întrucât profesorii vor să consulte documentul actului normativ.

Ligia Deca: informații utile vizavi de BAC și Evaluarea Națională

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat duminică, la finalul şedinţei de Guvern, că înscrierile pentru examenele de bacalaureat şi Evaluarea Naţională se vor prelungi cu încă trei zile, până pe data de 16 iunie, când toţi elevii vor trebui să aibă situaţia şcolară încheiată.

„Aşa cum ştiţi, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasa a VIII-a şi pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral şi frecvenţă redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie.

În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie”, a declarat ministrul.

„Practic, în acest moment, toate clasele, toţi elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situaţia şcolară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat şi pentru Evaluarea Naţională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a adăugat Ligia Deca.

Ministrul întrevede ”semnale pozitive”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că sunt „semnale pozitive” că greva generală din educație ar putea să se încheie mâine.

„Ceea ce am discutat astăzi este îmbucurător, ei (nr. liderii sindicali) spun că sunt semnale pozitive”, a declarat Ligia Deca, la finalul ședinței de guvern. Întrebată de data la care vor intra în vigoare măririle salariale, în condițiile în care vor fi acceptate de profesori, Ligia Deca a precizat că această dată urmează să fie trecută în ordonanța de urgență care va fi adoptată.

„Creștere salarială va fi de până la 25% pe medie, pe OUG 53 (nr. cea din 1 iunie care prevedea o creștere de 1000 de lei brut) creșterea era undeva la 20 pe media, acum va ajunge la 25. Pe noua grilă de salarizare se va plecat de la salariul mediu brut per debutant, va consta de 50% de la 1 ianuarie 2024”, a explicat Ligia Deca.

Citește și

Gino Iorgulescu, afacere de zile mari! 1,5 milioane de euro dintr-o tranzacție