Giuvaierul de la Miclăușeni

Satul Miclăușeni ascunde o adevărată bijuterie arhitectonică. Aici se găsește Castelul Sturdza, o clădire cu adevărat fascinantă. Chiar și o simplă poză de pe internet te poate face să-ți programezi o excursie în micuța localitate aflată la 65 de kilometri de Iași și la 20 de kilometri de Roman. Castelul construit între anii 1880-1904 de Gheorghe și Maria Sturza este inspirat de arhitectura neogotică. A fost construit ca o copie a castelelor feudale apusene și seamănă atât cu Palatul Culturii din Iași, cât și cu Palatul Domnesc de la Ruginoasa.

În timpul Primului Război Mondial, Castelul a avut o destinație aparte. A fost folosit drept Spital militar, unde Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino au fost infirmiere. Răniții au primit atât ajutor medical, cât și sprijin mental, George Enescu având concerte printre paturile cu soldați. În al Doilea Război Mondial soldații ruși au devastat Castelul, iar în 1953 comuniștii au desființat Biserica de lângă Castel. Mai târziu, clădirea a adăpostit un Centru de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, dar în 1985 un incendiu a afectat grav clădirea.

Din fericire, în 2004, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a început restaurarea Castelului. Lucrările nu s-au încheiat, dar clădirile și dependințele au deja diverse destinații. În viitor, aici se vor amenaja un muzeu și un centru de conferințe. Până atunci, turiștii pot vizita acest giuvaier, pentru a intra mai bine în atmosfera de la 1900.

Citește și:

Lecție de istorie la Medieșu Aurit