--> -->

Gheorghe Mărmureanu: ”Seismele mari din Turcia nu au activat niciodată nimic în Vrancea”

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, seismologul Gheorghe Mărmureanu, a explicat, pentru Libertatea, cum s-a produs cutremurul de 7,8 grade din Turcia și a susținut că acesta nu va afecta România.

”Mie la sută”

”Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu pentru sursa citată.

El a explicat apoi traseul undei seismologice care a produs cutremurul din Turcia. ”Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră. Istanbulul este afectat, aici este problema cu această falie.

Apoi, se merge mai departe, se traversează Bosforul și se ajunge spre nordul Africii”, a spus profesorul Mărmureanu, cu o experiență de peste 50 de ani în activitatea seismologică.

Nu mai devreme de 2040 în România?

Potrivit acestuia, nici cutremurele care au loc în Grecia nu afectează țara noastră, iar următorul seism major în România nu va fi, potrivit estimărilor, mai devreme de 2040.

”Să știți că nici cutremurele grecești nu afectează România, chiar dacă și ele sunt activate de partea turcească. Eu m-am ocupat mulți ani de această zonă, așa că le transmit românilor să stea liniștiți. Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, a mai afirmat expertul.

Carte de vizită

Gheorghe Mărmureanu, 83 de ani, a lucrat în cadrul Centrului pentru Fizica Pământului și a ocupat funcțiile de șef al laboratorului de seismologie inginerească (1990-1996), președintele consiliului științific (1993-1996), director științific (1996-2000), director general (2000-2011), iar în ultimii 12 ani a fost director onorific.

Un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață, 6 februarie, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, și a afectat și Siria. Sunt mii și mii de morți în cele două țări, numărul continuă să crească de la oră la oră.

Citește și

S-a aflat! Cu cine a semnat Mihai Bendeac