--> -->

George Soros: ”Visul vieții sale”

Miliardarul american George Soros, 91 de ani, se teme că suntem în pragul celui de-al treilea Război Mondial.

El susține că Vladimir Putin a atacat Ucraina cu girul liderului chinez, Xi Jinping, și că, până când aceștia nu vor fi dați jos de la putere, planeta va fi la marginea unei catastrofe.

Soros susține, într-un editorial publicat pe platforma Project Syndicate, că până când atât Vladimir Putin, dar și liderul autocrat al Chinei, Xi Jinping, care i-a dat acordul Kremlinului pentru invadarea Ucrainea, nu vor fi dați jos de la putere lumea se va afla pe marginea unei catastrofe, reprezentate de Al Treilea Război Mondial.

Acuză o coaliție uriașă

Soros susține că Vladimir Putin nu ar fi atacat Ucraina fără acordul expres al liderului de la Beijing, Xi Jinping, acord oferit la întâlnirea pe care cei doi lideri au avut-o la începutul lunii februarie. Atunci, aceștia au semnat un acord prin care anunțau un parteneriat extrem de apropiat între cele două țări.

”Documentul este mai puternic decât orice tratat și trebuie să fi necesitat lungi negocieri detaliate în prealabil.

Am fost surprins că Xi a părut să-i fi dat lui Putin mână liberă pentru a invada și a duce un război împotriva Ucrainei.

Trebuie să fi fost foarte încrezător în confirmarea sa ca lider pe viață al Chinei, ce va avea loc la sfârșitul acestui an. După ce și-a concentrat toată puterea în propriile mâini, Xi a scris cu atenție scenariul prin care va fi ridicat la nivelul lui Mao Zedong și Deng Xiaoping.

Ceea ce este clar, este faptul că după ce a obținut sprijinul lui Xi, Putin a început să-și realizeze visul vieții sale cu o brutalitate incredibilă”, a scris George Soros.

În opinia miliardarului american, invazia Ucrainei de către Rusia reprezintă deja începutul celui de-Al Treilea Război Mondial, război ce poate distruge întreaga civilizație umană.

Consideră că sunt zorii celui de-al Treilea Război Mondial

Soros susține că Putin a înțeles complet greșit determinarea ucrainenilor de a-și apăra independența în fața Rusiei.

”Putin a fost un operator inteligent KGB, dar pare să se fi schimbat recent. După ce a dezvoltat o idee fixă, pare să fi pierdut legătura cu realitatea. Cu siguranță a apreciat greșit situația din Ucraina. El se aștepta ca ucrainenii vorbitori de limbă rusă să-i întâmpine pe soldații ruși cu brațele deschise, dar aceștia s-au dovedit a nu fi diferiți de populația vorbitoare de ucraineană. Toți ucrainenii au opus o rezistență incredibil de curajoasă în fața forței copleșitoare a armatei ruse”, a explicat Soros.

Miliardarul american este de părere că armata rusă s-a comportat mult sub așteptările tuturor observatorilor, lipsa de pregătire și corupția endemică reducând enorm capacitatea de luptă a armatei Federației Ruse. Cu planurile date complet peste cap, Soros susține că Putin pare să fi înnebunit acum, dezlănțuind forța distrugătoare a armatei asupra populației civile.

”Corupția înrădăcinată în atribuirea contractelor de apărare a jucat, de asemenea, un rol important în performanța slabă a armatei ruse. Totuși, în loc să se învinovățească pe sine, Putin pare să fi înnebunit literalmente. El a decis să pedepsească Ucraina și se pare că acum acționează fără nicio constrângere. Aruncă în luptă întreaga armată rusă și ignoră toate regulile războiului, nu în ultimul rând bombardând fără discernământ populația civilă”, a mai scris George Soros.

Ce ar vrea

În opinia miliardarului american, Rusia poate chiar să piardă acest război, și subliniază că, indiferent de deznodământul conflictului, războiul declanșat de Putin a reușit să unească atât Uniunea Europeană cât și NATO.

Mai mult acesta susține că, prin faptul că Xi Jinping s-a alăturat eforturilor de pace întreprinse de Franța și Germania, liderul de la Beijing pare să fi realizat că Putin nu mai poate fi controlat deloc.

Chiar și cererea acestuia din urmă, ca Rusia să acționeze cu măsură în Ucraina și să nu accentueze criza umanitară, pare să nu-l fi impresionat pe Putin.

”Nu putem decât să sperăm că Putin și Xi vor fi înlăturați de la putere înainte de a ne putea distruge civilizația”, concluzionează George Soros.

Citește și

Zelenski despre Rusia: ”Nu mai impune”