--> -->

Gara Regală din Curtea de Argeş va fi restaurată

Un monument istoric care a fost lăsat în paragină după Revoluție. Este vorba de gara regală din Curtea de Argeș.

CFR a anunțat marţi, 14 martie, că a fost semnat contractul pentru elaborarea proiectului şi execuţia lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia Curtea de Argeş.

Care este valoarea lucrării

Contractul este în valoare de 8,74 milioane lei, adică aproximativ 1,74 milioane de euro.

”SRCF Craiova şi Asocierea S.C. EURAS S.R.L – S.C. ARHING S.R.L (România) au semnat contractul, în valoare de 8.749.082,33 lei, fără TVA, pentru elaborarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeş”, a informat CFR.

Durata contractului este de 36 de luni, iar sursa de finanţare va fi asigurată din fonduri proprii ale CFR SA.

Obiectivele sunt: reparaţii şi consolidarea structurii de rezistenţă restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal înlocuirea învelitorii asterelei şi a sistemului de colectare ape reparaţii locale şi biocidare la şarpantă reparații instalaţii electrice, termice şi sanitare.

Lucrare istorică

Potrivit CFR, lucrările de reparaţii, restaurare şi reabilitare „se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale”, având la bază avizul emis de Ministerul Culturii, condus de Lucian Romașcanu.

Gara Regală din Curtea de Argeș este un monument istoric inaugurat în noiembrie 1898, în vremea regelui Carol I. Din cauza neglijenței autorităților, care nu au făcut nicio reabilitare după 1990, Gara din Curtea de Argeș este într-o stare avansată de degradare.

Citește și

Două aeronave Wizz Air s-au ciocnit pe aeroportul din Suceava. Reacția operatorului aerian