--> -->

Galerie foto Pelerinaj cu moaștele Sfintei Parascheva în 1944

Românii nu au renunțat niciodată la credința ortodoxă, indiferent de perioada încercată din istoria țării. Câteva fotografii din 1944, când țara noastră era în al doilea război mondial arată evlavia oamenilor pentru Sfânta Parascheva.

Sfânta Parascheva a fost mutată din Catedrala Mitropolitană din Iași în primăvara anului 1944, de teama apropierii frontului bolșevic. Inițial s-a dorit să fie instalată la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, unde se aflau la adăpost și moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva a stat la adăpost până la urmă la Mănăstirea Samurcășești-Ciorogârla, unde a stat de pe 10 aprilie până pe 27 octombrie 1944. Apoi ierarhii vremii au luat decizia ca Sfânta să fie așezată la Catedrala Patriarhală, lângă Sfântul Dimitrie. Iar acest lucru s-a făcut cu mult respect. A fost adusă cu un autobuz special până la intrarea în București, unde a fost pusă pe un afet de tun îmbrăcat în tricolor.

Pe tot parcusul drumului spre Catedrală, Cuvioasa Parascheva a fost însoțită de o escortă militară și un alai impresionant de preoți, călugări și credincioși.

Pe 13 noiembrie 1944, moaștele Sfintei Parascheva au plecat spre Iași, unde au ajuns abia pe 26 noiembrie, pentru că racla a mai stat spre închinare și la mănăstirile Văratec, Agapia și Neamț. În toate localitățile pe unde a trecut, țăranii au ieșit cu flori pentru a o întâmpina pe Cuvioasa Parascheva, una dintre cele mai iubite sfinte ale cărei moaște se află la noi în țară.

Citește și:

Dan Negru: ”Sfânta Parascheva mi-a dublat bucuriile, mi-a înjumătățit problemele”