Gabriela Firea se implică în cazul bebelușului internat în Danemarca. Suspiciuni și de malpraxis!

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita aducerea în țară a copilului spitalizat în Danemarca, a anunțat duminică ministrul Gabriela Firea.

Solicitarea va fi făcută luni, iar transportul copilului se va face atunci când starea de sănătate i-o va permite, informează Mediafax.

Pe ce idee pledează

”Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină.

Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului”, a anunțat, pe Facebook, Gabriela Firea.

Reprezentanții Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vor rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru a vedea în ce măsură pot fi ajutați părinții copilului.

Cazul ”bebelușului scuturat”

Un cuplu de români care locuiește în Danemarca a mers cu copilul lor de o lună la spital, medicii de acolo constatând că acesta a suferit o hemoragie craniană, un simptom frecvent în cazurile de „sindrom al bebelușului scuturat”.

Medicii au informat poliția, iar cei doi români au fost reținuți pentru o perioadă de patru săptămâni, fără dreptul de a-și vedea copilul, informează News.ro.

Amabasada României la Copenhaga a intervenit în acest caz, oficiali ai reprezentanței diplomatice urmând să o viziteze pe mamă în închisoare în cursul acestei zile.

”Poate e și malpraxis”

Sunt și suspiciuni legate de o culpă medicală.

Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, a anunțat că îl va pe ambasadorul Danemarcei la București pentru o discuție în cadrul comisiei în cursul săptămânii viitoare.

”Personal, am constatat că, în străinătate, sunt situaţii în care autorităţile naţionale ale unor state vest europene intervin în viaţa de familie a cetăţenilor români care locuiesc acolo şi nu informează, potrivit regulilor de drept internaţional, statul de cetăţenie.

Noi am aflat de la membrii familiei şi din presă şi nu mi se pare firesc ca notificările diplomatice să absenteze şi să nu fie informat statul român”, a declarat Titus Corlățean, pentru Agerpres, referindu-se la cazul românilor arestați în Danemarca.

Senatorul PSD a precizat că a stat de vorbă cu membri ai familiei din România care au relatat că mama copilului a avut o naștere dificilă, iar apoi le-a spus medicilor că bebelușul nu se simte bine.

”Poate că autorităţile daneze ar trebui să examineze şi o posibilă culpă medicală, un malpraxis, la nivelul celor care au gestionat neinspirat momentul travaliului şi naşterii, de la bun început.

Sunt lucruri de discutat, le vom discuta în spirit constructiv şi este necesară o cooperare corectă astfel încât adevărul să prevaleze şi nu eventual tentaţiile de a acoperi greşelile unui sistem, aşa cum am mai văzut şi în alte state, cum este cazul Norvegiei, Germaniei ş.a.m.d”, a mai spus Titus Corlățean.

Citește și

Alina Mungiu Pippidi a fost amendată: Arafat, atenţionat că vine un val de plângeri pentru abuz în serviciu!