Gabriela Firea, detalii despre legea propusă de PSD privind plafonarea prețurilor la energie: ”43% mai puțin”

Senatorul PSD, Gabriela Firea, explică ce beneficii oferă legea propusā de PSD privind plafonarea prețurilor care au explodat și continuă să crească.

Fostul edil șef al Capitalei susține că prețurile de pe facturile românilor vor scădea imediat cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale.

„În plus, românii vor mai primi o compensație de 50% din scumpirile plătite în ultimele 6 luni.

Detalii esențiale despre lege propusă de PSD :

ARTICOLUL 1 plafonează creșterea prețurilor pentru următoarele 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021.

Acest lucru implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare.

Astfel, prețurile ar avea următoarele plafoane:

o La energie electrică, preț maxim de 380 lei/MWh

o La gaze naturale preț maxim de 192 lei/MWh.

În funcție de contractul încheiat de fiecare consumator, prețurile de pe facturile la energie ale românilor ar fi reduse cu:

o Până la 43% la energie electrică

o Până la 23% la gaze naturale.

După intrarea în vigoare a legii PSD, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.

ARTICOLUL 2 oferă o compensație a scumpirilor plătite, deja, de consumator până la momentul intrării în vigoare a legii.

Cui se acordă această compensație?

Consumatorilor cărora le-a crescut prețul la gaze și energie electrică în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii.

Compensația este egală cu 50% din scumpirile plătite în plus de consumator în aceste 6 luni (respectiv jumătate din diferența dintre prețul plătit în ultima lună și cel plătit în prima lună).

Compensația se acordă o singură dată și se va scădea din facturile emise după intrarea în vigoare a legii.

Împreună cu președinții organizațiilor PSD de la cele 6 sectoare, parlamentarii din București, consilierii generali și locali reuniți în Liga Aleșilor Locali – președinte Aurelian Bădulescu -, am analizat situația grea în care se află românii, inclusiv bucureștenii, din cauza exploziei prețurilor, și am prezentat măsurile noastre cât se poate de concrete și plauzibile”, a scris Firea pe Facebook.

Citește și

Ludovic Orban, despre implicarea președintelui Iohannis în alegerile din PNL: “Nu e constituțional”