--> -->

Gabriela Firea acuză: ”Nu l-aș mai lua pe Nicușor Dan nici portar, darămite viceprimar”

Gabriela Firea a fost invitata lui Denise Rifai în cadrul emisiunii ”40 de întrebări” la Kanal D, fiind chestionată dacă se consideră cel mai bun primar pe care l-a avut Bucureștiul.

”Asta trebuie să o spună bucureștenii, comparând cu foștii primari și cu ce se întâmplă acum. Am fost puțin naivă, crezând că rezultatele muncii mele vor fi apreciate la adevărată lor valoare, iar votul nu se va da prin prisma preferințelor politice. Am intrat cu foarte multă dorința de a face și de a rezolva. Credeam că pot muta munții din loc, doar prin simplul motiv că vreau, și că voi reuși să unesc echipa de la Primăria Capitalei, astfel încât să fim performanți.

Văzând ce se întâmplă acum în Capitală, categoric domnul viceprimar Bădulescu a avut rezultate mai bune, văzând ce se întâmplă acum în Capitală, când toate șantierele sunt închise și nu se menține nici curățenia. Nu l-aș mai lua pe Nicușor Dan nici ca simplu portar, darămite viceprimar”, a explicat fostul edil șef al Bucureștiului.

”De ce nu ați rezolvat problema traficului din București?”, a mai fost întrebată Gabriela Firea. ”Cred că peste 70% din promisiunile din campania electorală au fost îndeplinite. Sintagma “revoluția din trafic” a fost una nefericită, nu-mi aparține, trebuie să mi-o asum, chiar dacă a aparținut unor colegi care au vrut să fie mai convingători în zona asta de marketing politic.

În timpul mandatului meu, s-a făcut cea mai mare și complexă înnoire a parcului auto STB, cu cele 400 de autobuze Euro 6 şi 100 Mercedes-Benz hibrid. Am demarat licitația pentru tramvaie și cea pentru troleibuze. Tot ce se afla tras pe dreapta, în depouri, a fost reparat, mai puțin cele pe care specialiștii au indicat că ar mai scump să fie reparate decât să cumpăram unele noi. O călătorie care se realiza înainte în 40 de minute s-a putut realiza în doar 20 de minute, datorită gardurilor instalate la tramvaie. Am văzut că domnul Nicușor Dan a renunțat la unele garduri.

Din cele 500 de intersecții semaforizate inteligente, am introdus în sistemul BTMS peste 250. Îi rămâne și domnului Nicușor Dan ceva de lucru, pentru că a vrut să fie primar general, nu puteam să le fac eu pe toate”, a mai zis liderul PSD.

”Ați luat șpagă pentru achiziția autobuzelor?”, a întrebat Denise Rifai.

”Au fost calomnii legate de campania electorală. Categoric, nu! Am dat în judecată câțiva jurnaliști pentru că nu este normal. Una este ca un jurnalist să spună că nu-i place de persoana ta și alta este să se spună că ai interese financiare, că ai luat șpagă.

N-aș mai fi fost în studio cu dumneavoastră. Aceste lucruri au fost anchetate de instituțiile statului. Consilierii PNL și USR ne-au făcut plângeri peste plângeri, unele sunt în continuare în diferite faze. Au fost doar lucruri menite să mă denigreze. E foarte neplăcut să citești despre tine neadevăruri.

Bugetul Capitalei nu a fost niciodată 1,5 miliarde de euro, este de circa 600 milioane de euro. Această cifră a apărut în presa economică total greşit, iar eu, în fiecare apariţie publică, am explicat. Companiile municipale nu au fost declarate ilegale sau în afara Constituției. Ele există în principalele mari oraşe din România – Brașov, Arad, Oradea, Cluj, Iaşi Constanța, precum și în întreaga Europă.

De ce oare doar în București ni s-a solicitat să le votăm cu două treimi în Consiliul General, invocându-se faptul că şi bugetul ar putea să fie considerat patrimoniu, acordat acestor companii? Lucru fals: bugetul nu este egal cu patrimoniul. Atunci ar trebui și bugetul național să fie votat cu două treimi și nu este așa. Nu putem să facem astfel de confuzii, nici juridice, nici economice.

Companiile sunt perfect legale, au fost înființate pentru a înlătura căpușele, de dreapta de regulă, de la bugetul Primăriei Capitalei. Acum companiile municipale au fost înghețate de primarul general: nu avem curățenie, șobolanii și țânțarii sunt peste tot, oraşul arată jalnic, șantierele sunt închise, Doamna Ghica, prelungirea Ghencea, tot ce înseamnă consolidarea clădirilor cu risc seismic. S-a creat falsa iluzie că aceste companii sunt ilegale. Domnul Dan le îngroapă neplătind intenționat facturile și se vede cum arată orașul”, a replicat Firea.

”Bucureștiul după mandatul lui Nicușor Dan va fi un oraș murdar, cu bălării, treaba lui este de ONG-ist. El vrea doar să înghețe, nici măcar să conserve”, a conchis Gabriela Firea.

Citește și

Gabriela Firea a plâns: ”V-a amenințat Liviu Dragnea cu moartea?”