Gabi Luncă, un alt nume uriaș al muzicii lăutărești: a umplut stadionul Dinamo

O altă voce uriașă a muzicii lăutărești a trecut în neființă. După Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu, Gabi Luncă a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă. Sunt recunoscuți ca titanii muzicii lăutărești din România! Autoritățile au anunțat că a murit din cauza noului coronavirus.

Decesul artistei în vârstă de 83 de ani a survenit vineri seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, unde aceasta era internată. Moartea artistei Gabi Luncă vine la numai o zi după cel al altui cunoscut cântăreţ de muzică lăutărească, Nelu Ploieşteanu, care de asemenea a fost infectat cu COVID-19 (detalii aici).

Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova, într-o familie cu şase copii. Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti.

În 1964 se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei sunt realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu, orchestră căreia se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache.

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo, iar arena a fost plină până la refuz!

Are numeroase melodii celebre, de pahar, de voie de bună, care se cântă și acum la petreceri și la nunți: ”Dă, mamă, cu biciu-n mine”, ”La cârciuma de la drum”, ”Anii mei și tinerețea” și multe altele.

Citește și

Andreea Berecleanu: ”Tata s-a stins din viață cum am terminat rugăciunea ”Tatăl nostru””