Frumusețea din munte

Peștera Ialomiței este un loc magic. Nu sunt cuvinte mari, este o demonstrație de forță a naturii și a omului, deopotrivă. Peștera se află în Moroeni, județul Dâmbovița, pe Cheile Ialomiței și este situată la o altitudine de peste 1500 de metri. Turiștii care merg în zonă nu au ce regreta. Primul pas al celor 400 de metri accesibili lor te reduce la tăcere. Nu doar datorită frumuseților naturii, ci și pentru că acolo s-a construit Mănăstirea Peștera Ialomiței. Ridicată în secolul al 16-lea de către Mihnea cel Rău, domnitorul Țării Românești, Mănăstirea a trecut prin multe perioade grele. A căzut pradă focului de mai multe ori, însă acum își întâmpină semeață vizitatorii.

După ce trec de Mănăstire, turiștii au parte de un adevărat labirint de săli și galerii. Sala Mihnea Vodă este urmată de galeria Pasaj. Apoi sunt sălile Decebal și Sfânta Maria. Sălile La Răspântie, Sala Mare și Sala Hades conduc spre Fundul Peșterii și Galeria Apelor. Finalul traseului pentru turiști este la Altar, o zonă în care stalactictele dau impresia unui altar dintr-o biserică.

La Moroeni se ajunge plecând de la Târgoviște spre Sinaia, pe DN71. Sunt aproape 42 de kilometri de la Târgoviște. Din București sunt 120 de kilometri.

Citește și:

OFICIAL Primul plecat de la Dinamo după eșecul ce aduce play-out-ul! Uhrin l-a rebranduit, tot cehul l-a eliminat