FOTO Povești artizanale bucovinene. Simbolistica ouălor încondeiate de Paște

În Bucovina, meşteşugurile dobândite în familie se păstrează cu sfințenie, pentru a putea fi transmise și generaţiilor viitoare. Obiceiul tradițional al înroșitului ouălor este dus la superlativ, devenind chiar o adevărată artă pe meleagurile bucovinene.

Meşteşugul încondeierii ouălor din Bucovina este o manifestare autentică a credinței, folclorului şi datinilor pascale, o piatră de hotar, expresie a universalităţii culturii populare regionale și naționale. Încondeierea ouălor are o legătură marcantă cu arta broderiei, redată cu pricepere și pe modelele clasice de pe costumele naţionale, care la rândul lor ascund simboluri reprezentative.

Dacă ouăle de Paște se înroșesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare de către gospodine, în Bucovina ele se încondeiază, vopsesc, sau se ornează cu mărgele, mult înainte de perioada Pascală. Ouăle sunt ornate cu migală în culori vii și apoi sunt desenate anumite modele pe ele, fiecare reprezentare grafică simbolizând ceva anume. Obiceiul încondeierii este de o finețe deosebită, deoarece se ține cont de armonizarea culorilor, rafinamentul modelelor şi meșteșugul specific locului.

Ouăle se pot încondeia în trei sau patru culori, punându-se accent pe ce reprezintă fiecare culoare în parte.

Roşul se folosește ca simbol al soarelui, sau al iubirii, negrul reprezintă veșnicia, continuitatea, galbenul – lumina, roadele îmbelșugate, vitalitatea, verdele – natura, viața, nădejdea, albastrul – vigoarea, cerul, violetul – cumpătarea, încrederea, sau dreptatea. Coloritul ouălor încondeiate este caracteristic diferitelor localități din Bucovina. De exemplu, culoarea roşie este tipică părții Brodinei, negrul se folosește cu precădere în Ciocăneşti, albastrul și verdele la Ulma, iar portocaliul în Moldoviţa.

Simbolistica reprezentărilor de pe ouă este de asemenea de notat: linia dreaptă verticală semnifică viaţa, iar cea orizontală – moartea, linia dublă dreaptă – eternitatea, linia cu dreptunghiuri – gândirea, linia ondulată – apa, curățirea, spirala – timpul, veșnicia.

Conform tradiției românești, oul reprezintă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, la interiorul căruia s-ar afla simbolul vieții.

În localitatea Vama, din județul Suceava, există chiar și un muzeu al încondeierii ouălor: Muzeul Oului Vama-Bucovina, cel mai mare muzeu de acest gen din România.