FOTO Biserica bordei de la Stoicănești, singura din România

Un obiectiv turistic de neratat îl găsiți la Stoicănești, în județul Olt, unde se află unica biserică-bordei de la noi din țară.

Lăcașul de cult inedit este îngropat pe jumătate în pământ și face parte din Complexul muzeal-etnografic Boianu-Stoicănești. Se poate vedea doar partea superioară a pereților și acoperișul de șindrilă și este o construcție specifică mai ales regiunilor de câmpie din Oltenia.

Pe la 1845, existau 11 biserici-bordei care aparțineau de Episcopia Râmnicului.

Reconstituirea acestui edificiu reprezentativ de la Stoicănești este de neprețuit pentru istoria Bisericii și a culturii românești. Apariția bisericilor-bordei a întărit unitatea neamului și comuniunea ortodoxă a așe­zărilor rurale din sudul țării noastre.

În zona Olteniei se cunoaște că primele con­struc­ții semiîngropate de această factură datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XV-lea. Acestea au fost păstrate până la începutul secolului XX. Condițiile istorice anevoioase pentru comunitatea rurală a vremii, constant aflată sub frica de invazii, au dus ca locuitorii satelor din această zonă să nu ridice locuințe și lăcașe de cult trainice. Până în secolul XIX, sate întregi, multe orașe și biserici au ars, devastate fiind de năvălitorii care ocupau pământurile românilor în mod asupritor.

Majoritatea bisericilor-bordei erau doar văruite la interior și aveau multe icoane pe pereți. Multe dintre locașurile de cult din județele oltene aveau hramul Sfântului Nicolae, ocrotitorul Episcopiei Râmnicului.

O biserică asemănătoare mai există azi doar în Polonia.

Ultima biserică-bordei de la noi din țară este singura din lume care a fost inclusă în circuitul turistic. Biserica-bordei din Complexul Boian Stoicănești are trepte din lemn, podea din pământ, fiind înconjurată de băncuțe din lemn.  În complexul muzeal din Stoicănești mai pot fi găsite o locuință de tip bordei, o casă țărănească, dar și câte un atelier de fierărie și de tâmplărie.

Valoarea spirituală a Bisericii-bordei de la Stoicănești este una inestimabilă. Mult prea puțin cunoscută în turismul autohton de actualitate, ea rămâne un veritabil tezaur al culturii românești.

Citește și:

Icoana Sfântului Calinic de la Cernica plânge în ziua prăznuirii sale